Åsa Johansson

Vit tryffel i Toscana!

Föregående Nästa
gold-istra_tartufi_slide1-min.jpg

Den vita tryffeln är en delikatess som går att få tag på under en kort period under senhösten. Möt Cristiano Savini från Savini Tartufi i Toscana vars familj arbetar med tryffel sedan 1920-talet.


-Vill du lukta?


Det frågar tryffelletaren Luca och håller varsamt fram den buckliga, ljusgula knölen vi precis hittat. Det är svårt att tänka att den här jordiga, runda saken bokstavligen är värd sin vikt i guld. Luca tar sedan upp en hundgodis ur fickan som han ger till den duktiga tryffelhunden Birba. Det är hon som nosat sig fram till den ljuvliga vita tryffeln som låg gömd i marken under den stora kastanjen långt ute i den toscanska skogen.


Jag tar tryffeln i min hand och drar in den fantastiska doften, finns det något godare?


Det går att hitta flera olika tryffelsorter under olika perioder under året. Den vanligaste är den svarta och den mest ovanliga den vita som på latin heter Tuber Magnatum Pico. Den vita finns bara i Piemonte, Toscana och Umbrien en kort period under senhösten.


-Min familj började arbeta med tryffel redan på 1920-talet, berättar Cristiano Savini vars familj äger Savini Tartufi som ligger i den opretentiösa byn Forcoli, mellan Pisa och Florens i Toscana.


Familjen Savini gör mängd olika delikatesser smaksatta tryffel: tryffelkräm, tryffelolja, smaksatt ris, pasta och mycket annat. En ny upptäckt är de små gröna persikorna som jag först tror är oliver.


-Le Peschiole är små persikokart som plockas under våren innan kärnan hinner bli hård. Sedan lägger vi in dem i en lag och smaksätter med tryffel. Vi gallrar ändå persikoträden så det här är att sätt att ta vara på allt, berättar Cristiano.


De små persikorna ser ut som stora gröna oliver men är fastare och krispigare i konsistensen och smakar ljuvligt. -Vi har ett hundratal tryffelletare som vi samarbetar med. Ett bra år hittar de mellan 60 och 80 kilo tryffel i veckan, berättar Cristiano.


I år verkar tryffelåret vara riktigt bra i Italien eftersom man haft mycket regn under sommaren. Årets priser varierar mellan 1,5 euro/g till 3 euro/g. De är mycket bra jämfört med förra årets extremt höga priser som var en konsekvens av den torra sommaren, som gjorde att den vita tryffeln knappt gick att få tag på.


Vill man lyxa till det ordentligt går det att köpa färsk vit tryffel direkt på Savini Tartufis hemsida och få den hemskickad på nolltid. Cristiano berättar att hans familj var också den första i Italien att göra tryffelhonung 1982.


-Min farfar brukade ta med sig honung ut i skogen för att få extra energi när han letade tryffel. Ofta hade han små tryffelbitar i fickan som han blandade i honungen, så föddes idén om att blanda tryffel och honung.


Att idén var god (på alla sätt) förstår jag när jag ringlar tryffelhonungen över en bit pecorino. Gott så det förslår.


-Tryffelhonungen fungerar även utmärkt på glass, säger Cristiano övertygande.


Nytt för i år är det svarta saltet med tryffel som piffar upp även den enklaste av rätter och de vackra presentboxarna fyllda med godsaker pimpade med tryffel.


För den som vill följa med ut och leta tryffel går det att boka en truffle experience genom hemsidan och det går att äta lunch i den mysiga matsalen efteråt. Räkna med att du också kommer att dofta tryffel efteråt!


 


Cristiano Savini tipsar här om den fyra sakerna man INTE får göra med en tryffel  1. Aldrig tvätta! En tryffel består av 80 procent vatten och förlorar snabbt sina egenskaper om man tar på den eller utsätter den för stress. För att göra rent en tryffel räcker det med att borsta av den med en liten borste.


  1. Aldrig lämna den i kylskåpet! Den vita tryffeln klarar sig i fem dagar medan den svarta i två veckor. Det bästa är att lägga tryffeln i hushållspapper i en glasburk. På det sättet undviker man också att allt annat som finns i kylskåpet doftar tryffel. Man måste dock byta papper varje dag så att det inte bildas fukt kring tryffeln för då riskerar man mögel. Ät upp den så snabbt som möjligt med andra ord!


  1. Ät den aldrig kall! Den vita tryffeln behöver komma i kontakt med värme för att frigöra smaker och aromer men ska inte tillagas. Därför ska man hyvla den över varma rätter och det är bra att ta ut den ur kylskåpet en timma innan servering så att den inte är för kall när den serveras.


  1. Tillaga den aldrig! Den vita tryffel är delikat och ska ätas färsk och utan att tillagas. Hyvla den vita tryffeln direkt över maträtten, det räcker med 3 till 5 gram per person med tanke på dess intensiva aromer och smak.


Den svarta tryffeln däremot frigör sina smaker och aromer just genom värme och är en riktigt bra smaksättare.


Foto cred: Danny Christensen 


Hitta alla våra samlade tryffelrecept här!