Åsa Johansson

Guido Berlucchi, italienskt bubbel med ikonstatus!

Föregående Nästa
foodfolder-berlucchi.jpg

Italiens svar på Champagne är Franciacorta, området strax väster om Garda-sjön i norra Italien. Här producerar man eleganta viner på pinot noir och chardonnay. Den första flaskan producerades 1961 och inte för intet stod det Guido Berlucchi på etiketten. Följ med och upptäck en italiensk ikon!

”Min pappa var vinmakare, han gjorde röda och vita viner men de var mer bordsviner än kvalitetsviner. Hans liv skulle förändras 1965 när han för första gången mötte Guido Berlucchi som letade efter någon som kunde förbättra hans röda vin gjort på pinot noir, Pinot del Castello. De träffades hemma hos Guido, i hans vackra palats, Palazzo Lana. Pappa hade mage att föreslå att istället för att göra rödvin skulle de satsa på ett mousserande vin”, säger Arturo Ziliani, idag chefsvinmakare på Berlucchi och son till Franco Ziliani.   


Franco Ziliani och Guido Berlucchis nya projekt bestod av att göra ett mousserande vin i ett område där traditionen var att göra stilla vita och röda viner. Något ingen hade gjort tidigare.”De startade projektet 1956 men det var först 1961 som de kom ut med den första flaskan. De första åren experimenterade de och det var många flaskor som exploderade nere i källaren”, skrattar Arturo.


Sedan dess har mycket hänt. Idag har Berlucchi femhundra hektar vingårdar, det är en sjättedel av Franciacortas totala areal på tre tusen hektar. 


”Vi arbetar ekologiskt sedan femton år tillbaka men är certifierade sedan 2016. Vi arrenderar också en del vingårdar och sakta men säkert övertalar vi dem också att gå över till ekologisk odling”, fortsätter Arturo.


Han berättar hur de planterat om vingårdar och blivit allt mer fokuserade på detaljer genom åren.


”Till exempel är vi väldigt försiktiga med pressningen. Ju långsammare pressningen är desto högre kvalitet på musten. Det är också viktigt att bara använda en liten del av den totala musten, vi använder endast cirka trettiofem procent. Pressar du hårdare får du ut mer must men av lägre kvalitet eftersom du får med dig salter från skal och kärnor. Saltet binder vinsyra och efter ett tag är molekylerna så tunga att de faller till botten. Det gör att efter ett par månader så sänks syran drastiskt”, säger Arturo.


Vertikalprovningen av Berlucchis topp-vin, Palazzo Lana Extreme, gjord på 100% pinot noir, visar vilken hög standard Franciacorta håller idag. Det är ett vin som kommer från två mindre vingårdar, Quindicipió och Brolo. Arturo berättar att vingårdarna har olika förutsättningar, Vigneto Brolo är svalare medan Quindicipó är varmare. Tillsammans ger de druvor som balanserar upp varandra med sina olika egenskaper. 


”Vi undviker den malolaktiska jäsningen eftersom vårt klimat och jordmån redan ger fin balans mellan syra och kropp i våra viner. Vi buteljerar Palazzo Lana Extreme efter att det har fått ligga minst sju år på jästfällningarna. Det är en brut men har endast ett par gram restsocker”, berättar Arturo. 


Provningsanteckningar


Palazzo Lana Extreme 2008


Intensiva aromer av mogna persikor, honung, mjukare syra jämfört med övriga årgångar. Elegant perlage och medellångt mjukt avslut med toner av vinbär och honung. 


Palazzo Lana Extreme 2006


Det här är min favorit av de viner vi provar. Komplexa väldefinierade aromer av flinta, citronskal, yoghurt och kanderad frukt. I smaken sälta men också persika och päron och trots mycket frukt som går igenom så behåller vinet en elegans och stramhet. Lång härlig avslutning. Fantastiskt gott!


Palazzo Lana Extreme 2005


Delikata aromer, citrus och mogen frukt, i munnen en explosion som sedan snabbt avtar. Inte helt övertygande.


Palazzo Lana Extreme 2004


Generös, fortfarande härlig frisk syra. Fruktaromer, hallon, vinbär men också rostat bröd och mer utvecklade toner. Medelkropp, elegant perlage och ett långt friskt avslut med mycket sälta.


För privatimport av dessa viner så kontakta importören här!


Ett tips är också att prova Berlucchi ´61 och Berlucchi ´61 Rosé, båda riktigt bra mousserande viner från Franciacorta. Italien bjuder på mer än Prosecco!


Hitta och beställ vinerna här