Åsa Johansson

Fem röda italienska viner inför höstmyset!

Föregående Nästa
foodfolder-fem-italienska-viner.jpg


Barbaresco - Produttori di Barbaresco 


Prova riktigt goda Barbaresco från Italiens kanske bästa kooperativ som ligger i Piemonte och heter Produttori di Barbaresco. Här samarbetar femtio familjer som sammanlagt har drygt hundra hektar med vinodlingar. Kooperativet gör fantastiskt goda – och prisvärda - viner på druvan nebbiolo.


Barbarescoviner passar utmärkt inför höstmyset. Det är viner som doftar torkade rosor, tjära, balsamvinäger och kryddnejlika. Ofta har vinerna hög syra och tuffa tanniner så de kräver mat, gärna mustiga rätter med fett och protein. Till exempel den här mumsiga linsragun.


Vill man förkovra sig ordentligt och upptäcka Barbaresco-regionens många olika terroir ska man prova kooperativets olika MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive). En MGA betyder att vinet kommer från ett speciellt vingårdsläge vars namn man får skriva ut på etiketten. En Barbaresco från vingårdarna Rabajà, Ovello och Montestefano brukar man inte bli besviken på.


 Beställ vinet här


 


Rosso di Montalcino - col d’orcia


Omkring den lilla byn Montalcino i Toscana gör man underbara viner på druvan sangiovese. Kungen i området är det berömda och lagringsdugliga vinet Brunello di Montalcino. Ett vin som gör att det vattnas i munnen på de flesta vinälskare runtom i världen.


Men området bjuder på mer, till exempel det perfekta vardagsvinet Rosso di Montalcino. Det är ett vin som också är gjort på hundra procent sangiovese men som man inte lagrar lika länge på fat. Ofta kommer druvorna som man använder till Rosso di Montalcino från yngre vingårdar som måste träna litegrann innan de får producera druvor till en Brunello. Men det betyder inte att de inte håller hög klass. Tvärtom.


Rosso di Montalcino är körsbärsdoftande, friska viner som ofta är mer eleganta och komplexa än man förväntat sig och ofta får man mycket för pengarna. En riktigt favorit från ett av de äldsta företagen i Montalcino, Tenuta Col d'Orcia. Vinet passar utmärkt till Krispiga kikärtsbiffar!


Beställ vinet här!


 


 


Ripasso Valpolicella Classico Superiore - Antolini vini


Ripasso betyder om igen eller en gång till på italienska. Min äldsta son får till exempel ”ripassare” sin hemläxa lite då och då i den strikta italienska skolan. Men när det gäller vin från Valpolicella, vinregionen norr om Verona i nordöstra Veneto, vad är det då man gör en gång till?


Jo, man låter ett redan färdigjäst Valpolicellavin jäsa en gång till på skalrester som blivit över efter produktionen av Amarone. Det betyder att Valpolicellavinet lakar ur färg, aromer och tanniner från skalresterna och blir fylligare och får mer struktur. Utan att för den skull bli ett lika stort vin som Amarone. Det finns många ”wannabe Ripasso” ute i handeln så var uppmärksam på vad du köper.


En personlig favorit är det traditionella Ripassovinet från gården Antolini vini. Det är precis lagom fylligt utan att kännas tungt eller sockrigt samtidigt som det doftar härligt av söta körsbär. Eleganta tanniner balanseras av mycket frukt och en fin syrlighet som passar utmärkt till Linsgryta med blomkål & cashewnötter


Beställ vinet här


 


Etna Rosso, Pietradolce 


På vulkanen Etna på Sicilien liknar klimatet mer det i Bourgogne än det på varma Sicilien. Druvan nerello mascalese har inget att avundas sina berömda kamrater sangiovese, pinot noir eller nebbiolo. Nerello mascalese ger fantastiska viner när den får växa på hög höjd i vulkanens Etnas svarta jord som är full av mineraler. Kanske hjälper den milslånga utsikten över havet också till?


En favorit från Etna är gården Pietradolce som också har Italiens vackraste etiketter! Man startade sin produktion 2005 och första gången jag besökte gården låg vinanläggningen i en oromantisk gammal lagerlokal som inte såg mycket ut för världen. Men vinerna talade redan då för sig själva.


Pietradolces Archineri Etna Rosso DOC är en hundraprocentig nerello mascalese med ljuvlig doft av mörka bär, rosmarin och enbär. Vinet har bra struktur trots den ljusa färgen, mycket tanniner, en härlig sälta och är förförande elegant. Kombinationen till Auberginerullar är ypperlig.


Kan tillägga att idag sker vinproduktionen på Pietradocle i en nybyggd modern vinanläggning som är ännu ett bevis på hur snabbt Etnas viner tagit sin plats på världens vinkarta.


 Beställ vinet här


 


Barbera di Asti, La Spinetta


Druvan barbera är Piemontes arbetarhäst. Hon ger höga skördeuttag och är pålitlig till skillnad från sin mer känsliga granne nebbiolo. Viner gjorda på barbera har mycket frukt, hög syra och låga tanniner. Det är ett vin som länge dragits med ett dåligt rykte men som idag håller riktigt hög kvalitet. Det finns en mängd olika typer av Barberaviner att prova. Från fruktdrivna friska viner till kryddiga fatlagrade varianter. En favoritbarbera är den från gården La Spinetta. Den doftar choklad och söta kryddor, har generöst med frukt och en nedtonad syrlighet i bakgrunden. Passar utmärkt till en krämig ostsoppa en höstkväll när löven faller och mörkret tränger sig på.


Beställ vinet här