Åsa Johansson

Fem biodynamiska producenter i Italien du inte får missa!

Föregående Nästa
foodfolder-italien-bio-dynamiskt-vin (kopia).jpg

Biodynamiska producenter använder precis som de ekologiska inga systemiska produkter i vingården. Inte heller konstgödsel. Man försöker även skapa mer liv i jorden genom att använda olika örtpreparat och komposter. Man får, precis som de ekologiska producenterna, skydda vinrankorna mot svampsjukdomar och angrepp genom att bespruta dem med koppar och svavel – men i mindre mängder.

Man vill även utnyttja månens och planeternas positioner för att ge tillväxt och kraft till både rankor och vin. Därför finns en månkalender man kan följa som visar när det är bäst att skörda, buteljera eller beskära vinrankorna. De flesta biodynamiska producenter följer inte kalendern till punkt och pricka utan ser den mer som en vägledning.Demeter är den organisation som certifierar de flesta biodynamiska vinproducenterna. Organisationens regler är strikta. För att bli certifierad måste man först övergå till ekologisk odling och sedan gå vidare till den biodynamiska certifieringen.  


Den biodynamiska produktionen har sina rötter i Rudolph Steiners filosofi. Samma filosofi som ligger till grund för Waldorfskolorna och antroposoferna.


På 1920-talet höll Steiner en serie föreläsningar. Det var under en tid när de (på den tiden) moderna jordbruksmetoderna höll på att utarma och göra jorden fattig. Steiners budskap var istället att jordbruket skulle ses som en helhet och ett kretslopp. Man var tvungen att skapa liv i jorden för att få positiv energi tillbaka i form av sunda produkter.


  


fem producenter från Italien som annammat den biodynamiska filosofinMusella


Gården Musella ligger i ett orört och vackert naturreservat strax norr om Verona. På Monte del Drago, Drakberget, odlar man corvina, rondinella och corvinone och en del internationella druvsorter. Man försöker använda allt det naturen ger. Till exempel använder man vattnet från den naturliga källan som rinner förbi gården för att kyla ner jästankarna. Man har även en förbränningsstation där man eldar med kvistar och ved efter beskärning i vingården. Energin räcker till större delen av gårdens uppvärmningsbehov. Gårdens vinmakare heter Enrico Raber och vinerna från Musella är riktiga favoriter.


Musellas Amarone Riserva 2011 är fyllig och doftar mogna körsbär och torkade plommon men utan att kännas tung, till skillnad från många andra viner i samma kategori. Det finns en härlig syrlighet i bakgrunden som gör att vinet har en vibrerande livfullhet. Den passar utmärkt till ett långkok eller en härligt mustig linsgryta.


Beställ amaronen här


 Querciabella


När man kör upp på den skumpiga, gropiga grusvägen strax utanför byn Greve in Chianti undrar man om man hamnat rätt? Kan en av toscanas bästa vingårdar ligga här? Men väl framme tappar man nästan andan av den fantastiska utsikten över de oliv- och vinklädda kullarna som aldrig verkar ta slut.


Här grundades Querciabella 1974, och gårdens ägare, Sebastiano Cossia Castiglione, började arbeta ekologiskt 1988 för att sedan gå över till biodynamisk odling år 2000. Gårdens viner håller extremt hög klass.


Querciabella Chianti Classico 2014 - Chianti Classico på hundra procent sangiovese är ett säkert kort. Den är välbalanserad med dofter av rosor, jordgubb och körsbär och har eleganta tanniner med lätta inslag av fatlagring. Elegant utan att kännas tunn trots det svala året 2014. Den passar utmärkt till ragu eller varför inte till kalvbräss med tryffelmajonäs.


Beställ Chianti Classico här


 Stefano Amerighi


Ett av de mest intressanta vinerna från området kring den vackra staden Cortona i Toscana görs av Stefano Amerighi. Hans syrah har nått kultstatus i italienska vinkretsar. Stefano Amerighi besprutar sina vingårdar med minimala mänger koppar och svavel och han är extremt noggrann under hela processen.


Efter skörden lägger man en del av druvorna hela i jäsningstankarna. Resterande druvor krossas med hjälp av fötterna för Stefano Amerighi är en av få producenter som krossar druvorna med fötterna precis som man gjorde förr i tiden. Jäsningen tar vid spontant utan att tillsätta utvalda jästsorter. Man kontrollerar inte temperaturen och man tillsätter inget svavel under arbetets gång. Vinet lagras sedan 14 månader på fat och buteljeras utan att filtreras.


Stefano Amerighi, Cortona Syrah - Årgång 2015 har härliga aromer av björnbär, jordgubbsmarmelad, lakrits och svartpeppar. Det är ett fylligt, fruktigt vin som tillsammans med örtiga, nötiga toner ger ett komplext vin vars smak sitter kvar i gommen en lång stund efter att man svalt. Passar ypperligt till vilt, ankabakad rotselleri eller grillat.


Beställ syrahn här


 Marabino


Marabino ligger strax utanför barockstaden Noto på Sicilien. Man har trettio hektar med vinodlingar där man sedan 2002 gör härliga viner. Marabino har även en lyxig wine resort där man kan sova i fluffiga sängar och äta härliga luncher och middagar lagade på grönsaker från gårdens egna produktion.


Tenuta Marabino, Nero d´Avola Rosso di Contrada Don Paolo 2016 - Jag brukar ärligt talat inte vara så förtjust i nero d´avola eftersom jag ofta upplever vinerna som tunga och trötta. Men jag fick tänka om när jag provade Marabinos version av den sicilianska kändisdruvan. Det här vinet är medelfylligt och fruktigt. Det har mer tanniner än väntat som stramar upp och ger struktur samtidigt som en ovanligt fin syra lättar upp i bakgrunden. En oväntat frisk och nyanserad nero d´avola som är värd att provas.


Gör en dirket import härStella di Campalto 


Första gången jag besökte Stella Viola di Campalto var under en vinresa. De var inte lätt att hitta den snirkliga grusvägen som leder fram till gården, och när vi väl lyckades fastnade bussen halvvägs ner! Det skulle till ett riktigt finlir för chauffören för att komma loss! Men det var värt besväret. Stella Viola di Campalto gör en underbar Brunello di Montalcino på sin lilla gård med endst sex hektar vinodlingar. När jag dricker hennes Brunello di Montalcino får jag ett leende på läpparna. Elegans är ledordet.


Stella di Campalto, Brunello di Montalcino “Beatrice” 2011 - Silkiga tanniner som lindas in i härligt avvaktande fruktiga toner av körsbär, tjära och torkade rosenblad. Välbalanserad syra och komplex i sin helhet. Ett vin man inte vill ska ta slut. Kostar cirka 1030 kr via direktimport.


Svensk importör av är TM Kvalitetsviner.


Gör en direkt import här