A cuisine diary

The Winery Hotel

Föregående Nästa
Wineryhotel3

Förra helgen tillbringades på The Winery Hotel i Solna och jag kan varmt rekommendera vem som helst med ett intresse för vin att åka dit! Över dagen eller med övernattning, för att sätta lite guldkant på tillvaron!

I födelsedagspresent fick jag en övernattning inkl. middag, vinprovning och vintur på The Winery Hotel i Solna, så förra helgen åkte vi dit. Det kändes väldigt lyxigt att bo på hotell i sin egen stad måste jag säga. The Winery Hotel är ett nyöppnat koncepthotell där fokus ligger på vinet, deras mål är att varje gäst som kliver in genom dörrarna ska veta mer om vin när hen går ut. Och de lyckades iallafall med mig. 


En rolig detalj är att de varje månad har ett nytt tema, för april var det Österrike. Då är vinprovningen uppbyggd kring viner från Österrike, likaså utbudet. Det finns självklart annat att välja på också men detta gör att man kanske får prova sådant man själv inte skulle ha valt eller tidigare druckit. 


När vi kom så gick vi bara upp och lämnade våra saker på rummet för att sedan gå ner i lobbyn för att prova vinomaten. Man får ett vinomatkort när man kommer som går att ladda med pengar, sen är det bara att prova på. Det går att välja på tre olika mängder, en kvarts glas, ett halvt glas eller ett helt glas. När man valt vilket vin man vill smaka på sätter man in vinomatkortet, trycker på rätt knapp ovanför rätt vin och fyller på sitt glas. En väldigt rolig idé då det gör det möjligt att kunna prova flera viner, eller anordna sin egna lilla provning. 




Efteråt var det dags för en tur i deras vineri där vi fick berättat för oss om processen när de tillverkar sitt egna vin. Druvorna tar de från en gård i Terreno, kör upp till Solna och där pressas de och läggs på ekfat för att sedan säljas i baren och restaurangen. 


Vi var även på en vinprovning, fyra viner, alla från österrike. Måste säga att denna del var väldigt intressant. Vi hade en väldigt bra ledare som gav alla utrymme att säga vad de kände och tänkte när det kom till färg, doft och smak vilket öppnade upp för väldigt mycket intressanta diskussioner och vi lärde nog oss alla en hel del. Måste även säga att jag gillade alla vinerna, dock finns inte alla att köpa på systemet vilket var lite synd. 




När vinprovningen var klar var det dags för middag i The Winery Kitchen. En trerätters med tillhörande viner, vi valde vinpaketet där alla viner var från Österrike - här fanns lite olika att välja på med vi valde att köra på temat hela vägen. Eftersom Österrike till stor del är kända för sina vita viner, och det är kanske även de som det produceras mest av, så blev det vitt rakt igenom för oss under middagen. Roligt eftersom vi oftast dricker rött i vanliga fall.


 





Hela middagen var fantastisk. Till förrätt var det sikrom med en yoghurtcurd, surdegscrunch och picklad gurka. SÅ gott. Varmrätten var gödkalv med spetskål, morötter och en mandelpotatispuré som de smaksatt med ramslök, även den var väldigt god även om jag hade föreställt mig något helt annat än vad som kom in på tallriken. Men det hindrar inte från att vara gott! Efterrätten var en dröm, rabarberkompott som var perfekt syrlig, med en mascarponemousse, lite mandel och hela bitar av rabarber, gott gott gott!


Därefter sov vi gott vill jag lova. 


Jag kan verkligen rekommendera att åka hit och sätta lite guldkant på tillvaron. Här kan alla känna sig hemma, en plats för alla som har ett litet eller stort intresse för vin. Har man inget intresse innan kan jag nästan garantera att man har det efter!