A cuisine diary

Kleftiko på mitt vis

Föregående Nästa
DSC_0720.jpg
Det här kan vara en av de godaste rätter på denna jord, en grekisk "gryta" som jag smakat mängder av olika varianter på, någon har varit mer grytliknande medan någon annan har varit mer enbart långkokt kött. Här har jag gjort min egen variant utifrån de jag har smakat. Det bästa är att den faktiskt passar lika bra nu på sommaren som på vintern!

Ingredienser

  • 1 kg lamm att koka (gärna med ben)
  • 1 burk körsbärstomater, 400 gr
  • 1 burk krossade tomater, 400 gr
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 st morötter
  • 4 st potatisar
  • 2 st paprikor
  • 2 msk torkad oregano
  • 4 kvistar rosmarin
  • 1/2 kruka färsk oregano
  • 150 gr fetaost
  • Olivolja, salt & peppar

Gör så här:

1. Hacka ena löken fint och skär den andra i klyftor. Skär vitlöken i skivor.


2. Hetta upp olivolja i en stor kastrull eller gryta. Fräs löken och tillsätt rosmarin och torkad oregano. Bryn köttet runt om i samma gryta. 


3. Skär morötterna i mindre bitar och lägg ner dom i grytan. Häll på tomaterna, salta och peppar. Låt puttra på spisen i ca 3 timmar, under lock. 


4. Skär paprikan i bitar och skiva potatisen ca 1 cm tjock, Tillsätt i grytan och låt puttra ca 20 minuter till, smaka av.


5. Sätt ugnen på 200 grader och fördela grytan i mindre ugnsformar (eller i en stor ugnsform), strö över färsk oregano och smula över osten. Gratinera i ugn 5-10 minuter.


6. Servera med ett gott bröd och sallad.