Vi har skräddarsytt en vinprovning med temat mousserande - Fyra olika typer - Sekt, Cava, Cap classique & Prosecco; alla visar upp en unik sida av mousserande vin. En vinprovning är den perfekta nyårsaktiviteten, bröllops-, födelsedagspresenten eller avtackningsgåvan.
TEMA mousserande - Metod & URSPRUNG
Läs på om det olika typerna, dess egenskaper och vinstil som produceras. Vilka druvor är de skapade på, vad är ursprunget, är det varmt eller kallt, blött eller torrt? Det är alla saker som kommer att påverka hur vinet smakar i slutändan.
Hitta och beställ alla samlade viner här!
Ladda ned vårt färdiga provningsprotokoll här!
Tyskland - Sekt - Von Buhl Riesling 2015
Södra Tyskland ligger på samma breddgrad som Champagne och det är sedan början av 2000-talet tillåtet att odla de stora Champagnedruvorna och att göra blanc de noir, det vill säga vitt vin av röda druvor.
Sekt framställs oftast efter Charmat metoden, alltså med en andra jäsning i tankar. För att kallas Sekt måste vinet lagras i minst 9 månader men vissa producenter lagrar sin prestige sekt i upp till 18 månader.
Sekt finns i stilar från extra torr till lätt söt.
Vinproducenten Reichrat von Buhl från Rheinland Pfalz har rekryterat chefsvinmakaren från Bollinger Mathieu Kauffmann och arbetar enligt den traditionella metoden med flaskjäsning som används på samma sätt som i Champagne.
Spanien - Cava - Reserva de la Familia Juve y camps
Cava tillverkas på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska. 252 miljoner flaskor producerades 2017, varav cirka 65% exporterades.
Cava kan tillverkas över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i disktriktet Champagne. Det finns ett klart dominerande distrikt: Över 90 procent av cava-produktionen sker i Kataloniens Penedésdistrikt.Bland de andra distrikten som tillverkar cava finns Rioja, Navarra och Zaragoza.
Cava lagras i minst 9 månader. Cava Reserva ska lagras i minst 15 månader. Står det Gran Reserva på etiketten ska vinet vara torrt och ha lagrats i minst 30 månader. Vissa producenter lagrar sina prestigecavor ännu längre.
Sydafrika - Méthode Cap Classique (Sydafrikas motsvarighet till Champagnemetoden) Graham Beck Brut Blanc de Blancs
Det är naturligtvis inte bara i Europa som man behärskar konsten att framställa mousserande vin. På senare tid har även många länder i världen blivit bubbelproducenter att räkna med. I Sydafrika görs till exempel cap classique, mousserande vin framställt enligt den traditionella metoden. Majoriteten av druvorna, chardonnay och pinot noir, tas från Western Cape och de bästa vinerna tillbringar minst ett år på jästfällningen.
Italien - Prosecco Zonin Prosecco DOC Special Cuvée
Prosecco hör till det mer vanliga mousserande vinerna och kommer från nordöstra Italien. Prosecco var tidigare namnet på en grön druvsort, som år 2009 bytte namn till glera för att inte blandas ihop med vinet. Prosecco DOC omfattar mark i både Venetien och Friuli-Venezia Giulia. Med 14 000 hektar är det Italiens i särklass största DOC. Prosecco är också världens mest exporterade mousserande vin.
Prosecco framställs genom en andra jäsning (man tillsätter socker och jäst till ett vitt vin) i ståltank vid en maxtemperatur på 20 grader. Vinet lagras också 18–24 månader på ståltank innan det hälls över på flaska. Resultatet blir ett lätt och aromatiskt vin med fruktiga aromer men utan utvecklade och brödiga toner.
Prosecco finns i olika stilar: brut, extra dry och dry.
Sötma i Mousserande vin
Mousserande viner har en varierande grad av sötma, som oftast anges med beteckningar på etiketten. Beteckningarna på mousserande viner skiljer sig något i innebörd från de för stilla viner. Följande beteckningar är standardiserade inom EU:
- Brut Natural eller Brut Zéro; mindre än 3 gram socker per liter.
- Extra Brut; mindre än 6 gram socker per liter.
- Brut; mindre än 15 gram socker per liter. Nivån Brut är den som normalt uppfattas som torr, men innebär att en mindre mängd socker har tillsatts. Skillnaden i upplevd grad av sötma mellan olika Brut-viner kan vara ganska stor.
- Extra Sec eller Extra Dry; 12 till 20 gram socker per liter.
- Sec (alternativt Seco eller trocken); 17 till 35 gram socker per liter. Nivån Sec brukar normalt uppfattas som halvtorr, trots att begreppet egentligen betyder "torr" och att motsvarande term för stilla viner innebär högst 9 gram socker per liter.
- Demi-Sec; 33 till 50 gram gram socker per liter.
- Doux; mer än 50 gram socker per liter. Mousserande viner med denna höga sockertillsats är idag mycket ovanliga.
Prova även