3Somm

Vinprovning tema italien

Föregående Nästa
foodfolder-håll-din-egna-vinprovning.jpg

Vi har skräddarsytt en vinprovning med temat Italien - Fyra olika druvsorter, alla visar upp en unik sida av Italien. En vinprovning är den perfekta julklappen, bröllops-, födelsedagspresenten eller avtackningsgåvan.


TEMA ITALIEN - DRUVA & URSPRUNG


Läs på om det olika druvorna, dess egenskaper och vinstil som produceras av dessa. Vart ligger området i Italien, är det varmt eller kallt, blött eller torrt? Det är alla saker som kommer att påverka hur vinet smakar i slutändan. 


Här hittar du det samlade vinerna via Systembolaget.Ladda ned provningsprotokollet för nedanstående vinprovningDRUVA BARBERA


Borgogno Barbera d'Alba Superiore2015, Italien, Piemonte 


Typiskt smakprofil: Fruktiga viner med hög frisk syra, ofta med inslag av mörka körsbär.


Kända distrikt: Alba och Asti i Piemonte


Odlas i: Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. Sydamerika, Australien och USA.


Passar till: Lätta rätter av fågel, kalv och gris, eller lamm, nöt och vilt om vinet är fylligt och smakrikt.


BIOGRAFI


Barbera odlas i hela Italien men hemtrakten är Piemonte. Särskilt kring städerna Alba, Asti och Monferrato, där den står för mer än hälften av skörden. Det mest typiska för barbera är den höga fruktsyran. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga.


Den moderna trenden går mot koncentrerade och sträva viner, vilka uppnås genom lågt skördeuttag och lagring på små, nya ekfat. Många experter menar att barbera är den intressantaste druvan i Piemonte, nebbiolo till trots.


Utanför Europa odlas barbera mer och mer i Australien (Victoria och New South Wales) och i USA (Kalifornien). I Argentina växer den mest i Mendoza-distriktet och druvan används främst i blandningar. Brasilien och Uruguay har också relativt stora planteringar.


 


DRUVA SANGIOVESE


Quercia al Poggio Chianti Classico 2015, Italien, Toscana


Typiskt smakprofil: Friska strama viner, körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe, svart te.


Kända distrikt: Toscana


Odlas i: Italien, Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile.


Passar till: Vilt, smakrika kötträtter och pasta, gärna med tomatbaserad sås.


BIOGRAFI


Sangiovese är en klassisk, italiensk rödvinsdruva som odlas i stora delar av landet, men framför allt i Toscana och Emilien-Romagna. Den har många synonymer, som brunello och prugnolo. Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel.


Utanför Italien odlas den än så länge i mycket liten omfattning, men intresset för sangiovese går stadigt framåt i Kalifornien och Australien.


 


DRUVA NEBBIOLO


Serralunga d'Alba Fontanafredda Barolo, 2014, Italien, Piemonte, Barolo


Typiskt smakprofil: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.


Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet.


Odlas i: Främst i norra Italien.


Passar till: Kraftiga kötträtter, rätter smaksatta med tryffel eller till lagrade hårdostar.


BIOGRAFI


Den blå nebbiolodruvan odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra Italien. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma, (nebbia) som är vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar mycket sent och trivs därför bäst i de allra soligaste lägena.


Bortsett från Barolo och Barbaresco odlas nebbiolo även i andra delar av Piemonte, som Ghemme, Gattinara och Carema. Där blandas den vanligtvis med andra druvsorter och kallas även spanna. Längre österut, i Valtellina i Lombardiet, tillverkas ett vin som kallas sfursat, av torkade druvor.


 


DRUVA BRUNELLO


Casanova di Neri Brunello di Montalcino, 2013, Italien, Toscana, Montalcino


Typiskt smakprofil: Kraftfullt, kärvt och tanninrik med toner av körsbär, choklad, rostat kaffe och pinjenötter. Vinerna behöver år av lagring för att vara njutbara.


Kända distrikt: Toscana.


Odlas i: Främst i södra Toscana.


Passar till: Smakrika rätter av lamm-, nöt- och viltkött.


BIOGRAFI


Brunello är en klon, av sangiovesedruvan (sangiovese grosso) som odlas i de södra delarna av Toscana. Brunello di Montalcino är en slags superchianti. Bara de bästa druvorna skördas och de får ligga länge och dra färg och syror ur skalen och vinet får tillbringa lång tid på fat. Resultatet blir magnifika viner, mörka och kraftiga med mängder av frukt- och garvsyror som borgar för ett långt liv. Syrorna och strävheten minskar för vart år, särskilt i de dyrare vinerna.


Lyssna på podden