Beskrivning:
Druvor Sangiovese 80%, Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo
Årgång 2015
Vingård Monsanto - Barberino val d'Elsa
Jordmån Kalksten och lera med sektioner av skiffer
Skörd Manuell skörd då druvorna är vid sin högsta fysiologiska mognad. Skördeuttag 35 hl/ha
Tillverkning Varje vingård vinifieras separat och jäsningen startar i temperaturkontrollerade ståltankar. Malolaktisk övergång sker naturligt och gradvis i cementtankar. Skalmaceration sker 20-25 dagar. Racking och buteljering sker i fas med månen. Vinet buteljeras med gravitation och utan filtrering.
Lagring Ca 18 månader i både nya och gamla 500-liters ekfat och ytterligare minst 6 månader i flaska.
Passar till Servera gärna vid 16 C till traditionell italiensk mat såsom Vildsvinsragu med pasta, Carpaccio med pinjenötter och vällagrad parmesan eller en Tryffelpasta. Tillsammans med örtigheten i vinet är det fantastiskt att kombinera med lammrätter gärna med örter och syrliga inslag som citrusfrukter. Vid vårt första möte med Quercia al Poggio bjöds vi på Kalvbräss med tryffelmajo som var en helt underbar kombo. Vinet vinner på att få syre en stund innan servering.
Ladda ner vårt vinprovningsprotokoll med temat druvtypisk från Italien här!