3Somm

Quercia al Poggio Chianti Classico

Föregående Nästa
foodfolder-chianti-classico.jpg
Med temat druvtypiskt från Italien så är detta vårt självklara val när det kommer till Sangiovese. Quercia al Poggio Chianti Classico är en ekologiskt odlad Chianti med en frisk syra. Smakpaletten bjuder på yppiga körsbär, hallon och en lätt pepprighet och vanilj.

Beskrivning:


Druvor Sangiovese 80%, Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo 
Årgång 2015


Vingård Monsanto - Barberino val d'Elsa
Jordmån Kalksten och lera med sektioner av skiffer
Skörd Manuell skörd då druvorna är vid sin högsta fysiologiska mognad. Skördeuttag 35 hl/ha
Tillverkning Varje vingård vinifieras separat och jäsningen startar i temperaturkontrollerade ståltankar. Malolaktisk övergång sker naturligt och gradvis i cementtankar. Skalmaceration sker 20-25 dagar. Racking och buteljering sker i fas med månen. Vinet buteljeras med gravitation och utan filtrering.


Lagring Ca 18 månader i både nya och gamla 500-liters ekfat och ytterligare minst 6 månader i flaska.


Passar till Servera gärna vid 16 C till traditionell italiensk mat såsom Vildsvinsragu med pastaCarpaccio med pinjenötter och vällagrad parmesan eller en Tryffelpasta. Tillsammans med örtigheten i vinet är det fantastiskt att kombinera med lammrätter gärna med örter och syrliga inslag som citrusfrukter. Vid vårt första möte med Quercia al Poggio bjöds vi på Kalvbräss med tryffelmajo som var en helt underbar kombo. Vinet vinner på att få syre en stund innan servering.


Ladda ner vårt vinprovningsprotokoll med temat druvtypisk från Italien här!


Tips