3Somm

Protos Verdejo

Föregående Nästa
foodfolder-protos-verdejo.jpg
Möt sommarens primörer med en Verdejo från Rueda i Spanien, Bodega Protos har fått sitt namn från grekiska ordet för "den första". Och till vårens första svenska primörer och ogräs är det tveklöst ett bra alternativ. Fullproppad med gröna toner så som gräs och nässlor som balanseras väl med en ton av salt mineral. Det finns också en aningen beska i bakgrunden som ger vinet ett lyft i slutet av smakupplevelsen. Ett vin i den kraftfullare stilen som passar sig väl mot rostade och bakade gröna primörer och beskan i vinets eftersmak lyfter kombinationen till oanade höjder!

Beskrivning:

HÄR BESTÄLLER DU VINET


Land: Rueda, Spanien 


Årgång: 2016


Druva: Verdejo


PASSAR TILL


Vinet med dess feta struktur tillsammans med en pigg sälta och något bitter avslutning gör att vinets kombinations möjligheter är många. Prova gärna mot grillade skaldjur toppade med lite ogräs salsa verde för att få lite sting, vår drömkombination är Nässelplättar. Dessa stekta plättar är fullproppade med gröna smaker och lätta stekyta är som gjorda för detta vin. 


TILLVERKNING
Vinet är gjort på 100% Verdejo från vinrankor drygt 15 år gamla, druvorna skördas på natten när temperaturen är som lägst. Druvornas skal ligger kvar i musten i 4-5 timmar för att ge ökad rondör och viss struktur till vinet. 


Lyssna på podden om ogräs & primörer