Beskrivning:
Land: Frankrike, Champagne
Årgång:2009
Druva: Pinot Noir
Dosage*: 4,5g
Beställ Champagnen HÄR
Passar till
Philliponat Blanc de Noirs är en verkligen en champagne som passar bra till mat och gärna lite tyngre rätter så som Fiskburgare med ärtpure och remouladsås, grillade skaldjur som Pilgrimsmussla med frösotto, blomkålspure och tryffel men även till elegantare kötträtter Kalvbräss.
Tillverkning
Druvorna kommer från premier cru och grand cru vingårdar i Montagne de Reims och Mareuil-sur-Ay. Vinet är delvist jäst på ekfat och har delvis genomgått malolaktisk jäsning. Lagrat i 5 till 7 år.
Vinet är njutfullt idag men klarar med enkelhet lagring i 5-10 år om mer mogna karraktärer önskas.
Lyssna på poddavsnittet om mousserande vin här!
Tips
* Dosage
Är det momentet i champagne tillverkning då man gör den mindre torr genom att tillsätta socker. Dosagen är nödvändig för att få en bra balans i champagnen eftersom det svala klimatet i Champagne ger en hög syra i vinet.
Till sorten Brut, som är torrt, tillsätter de flesta producenterna en liten dos socker, vanligtvis 9 gram socker per liter. Det finns dock även Extra-Brut som innehåller mindre är 6 gram socker och zéro dosage som inte har något tillsatt socker alls.