3Somm

Påskbordets bästa vin kombinationer

Föregående Nästa
foodfolder-påsk-vin.jpg

Den gemensamma nämnaren för påskens smaker måste vara ägg. Utöver det svenska smörgåsbordet hör lamm till, även om det inte borde vara en särskilt historiskt belagt tradition. I Sverige är det inte säsong för att äta lamm på våren då de just har fötts, tur att det finns frys och ett annat halvklot där det är högsäsong för lamm. Jag (Martin Gertmar) har valt ut tre viner till påsk firandet och kombinerat dem med riktigt traditionsenliga goda maträtter. Njut väl i påsk!


Hubert Beck Réserve du Chevalier serverat med matjeröra


SILL


I sann svensk högtidstradition så kommer sillen fram till påsken, traditionella tillbehör såsom snaps och öl där påskölen görs för att matcha dessa smaker. Vill man gå över på vin så är det svårt att hitta ett liknande alternativ som fungerar till alla sillarna men visst kan man välja ett vin och kombinera till ett par av sillanrättningarna. Kombinationen är inlagda sillar och Gewurztraminer från Alsace.


Gewurztraminer är en smak och doftintensiv druva som får en stor kropp och inte har mycket syra. Dessa egenskaper gör att den är en aning svårplacerad till mat. Några riktigt bra kombinationer är dock till de svenska sillarna. Kombinationen Matjessill och Gewurztraminer ger ett perfekt möte i intensitet och aromer, rosor möter sandelträ på ett läckert sätt och vinets kropp och restsötma gifter sig med kryddningen och sötman i sillen. En Matjesröra eller matjestårta fungerar utmärkt till detta vin.


En annan kombination som man brukar använda Gewurztraminer till är curry så varför inte prova attt göra små snittar med currysill med lite finskuret äpple i och servera till Gewurztraminer.


Lamm


I avdelningen för påsklamm så vill jag passa på att rekommendera två viner med lite olika karraktär beroende på hur lammrätterna är komponerade. Att låta råvaror och tillagningssätt spegla vinets intensitet och dofter ger ytterligare dimensionen och intressanta smakupplevelser.Crozes Hermitage Les Lanes från Delas serverat med Grillat och bräserat lammlägg


Syrah och lamm är lite av en kombinationsklassiker och här har vi ett stiltypiskt vin från östra stranden av norra Rhône. 


Vinet har en ung björnbärsfruktighet som med en örtighet av timjan och lagerblad, en ganska rostad ekkarraktär ger ett vin som klarar hårdare stekytor. 


Till Crozes Hermitage vill jag gärna dricka till grillat eller hårt stekt lamm med örter. Får man tag på lite sparris att grilla så är det ett otroligt gott tillbehör.


 


Ser Lapo Riserva från Mazzei serverat med Confiterat lammlägg


Chianti och lamm är kanske inte bara något från filmvärlden. Sangiovese och lamm är två vänner som man kan förstärka genom att i det här fallet addera citrustoner i form av lite citronzest eller citrontimjan till det confiterade lammlägget. 


Citrustoner är inte vanligt i rödvin men i detta fallet så finns lite svaga hintar av pomerans och blodapelsin i bakgrunden till detta körsbärsfruktiga vin med örtighet. Vinet har en pigg syra och rejält med lena tanniner vilket klarar av lite fett i form av en god fet sås.


Lyssna gärna på vår podcast I glasetFinns även att lyssna på via SpotifyAcast eller iTunes.


 Läs även