3Somm

Blandys Madeira Bual 10 years

Föregående Nästa
IMG_1534.JPG
Madeira är ett starkvin som särskiljs från många andra i att det har en uppfriskande syra. Den göra i en mängd olika stilar och söthetsgrader. Här i en söt, tioårig variant där torkad frukt möter nötter i kombination med en frisk syra. Ett vin att njuta till Crème Brûlée, julkonfekt, bakverk med nötter.

Beskrivning:

Land: Portugal Madeira


Årgång: Blandade årgångar med en snittålder på 10 år


Druva: Bual


HITTA VINET HÄR


 PASSAR TILL


Ett vin med en balanserad sötma som passar till det som finns på godisbordet på slutet av ett julbord, passar till bakverk med eller utan nötter och torkad frukt samt i kombination till en god cigarr. Även gott till ärtsoppa istället för punsch.


Tillverkning


Madeira är ett starkvin som särskiljs från många andra i att det har en uppfriskande syra. Vinet har en mycket lång lagringsduglighet. Madeira är också de vin som klarar förvånansvärt lång tid i en öppnad flaska vilket är positivt då det är så pass fylligt att en mindre mängd räcker. 


Basen är vanligt vin och för att skapa ett mer hållbart vin tillsattes vinsprit till vinet. Processen kallas fortifiering (förstärkning med sprit) och går till så att jäsningen avbryts när vinet har nått önskad druvsockerhalt genom att vinsprit tillsätts.


Druvan som används i denna Madeira är Boal - en ganska ovanlig druva som ger ett halvsött, smakrikt vin av tämligen hög kvalitet.

Tips

Lyssna på pocasten I glaset

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.