3Somm

Kloster Eberbach Riesling Spätlese

Föregående Nästa
6CA2BB89-29EB-4449-8834-E5C76AE76F17.jpeg
Fräsch och intensiv frukt sötma med inslag av citrus, päron och torkad aprikos, honung och rött rooibos te. Kloster Eberbach Riesling Spätlese är ett ypperligt vin till asiatiska rätter då de lirar perfekt med de sötsyrliga inslagen i maträtterna. Till vinet kan jag varmt rekommendera att servera en asiatiskt pulled pork eller Tonkatsu - japansk schnitzel. Svårslagna kombinationer!

Beskrivning:

Hitta och Köp vinet här >>


Spätlese på etiketten betyder sen skörd. Detta ger mognare, sötare druvor och vinet ger en större koncentration, djup och en mer utvecklad doft och smak.


Druva: Riesling 


Alkoholhalt: 8 %


Ursprung: Tyskland, Rheingau Rheingau ligger vid floden Rhen, strax väster om Frankfurt.


Hållbarhet: Lättare glasflaska


PASSAR TILL


Ett ypperligt vin till asiatiska kryddningar då sötman i vinet lirar utmärkt med hetta och sötsyrliga inslag. Testa att laga Asiatisk pulled pork eller Tonkatsu - japansk schnitzel som är en perfekta kombinationer till denna riesling spätlese från Kloster Eberbach.


Här hittar du andra rätter som gör bra till vinet Sushi, SashimiLaxsalladTik tok salmon rice bowlMelonsallad.


Förutom asiatiska rätter så passar det även till våra högtidsrätter med gravad fisk eller som kyld aperitif eller till en fruktsallad.


ETT VIN MED HISTORIA


Kloster Eberbach vingårds historia går tillbaka lika långt som kulturmonumentets historia: Även för de franska munkarna som bosatte sig i Rheingau i början av 1100-talet. Det som ursprungligen var avsett för klostrets egna bruk utvecklades snart till en eftertraktad handelsvara, som säkrade klostrets framtid och välstånd.


Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att producera några av världens bästa rieslingviner. Trots att Rheingau bara omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne och byggde upp Kloster Eberbach. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret.


Kloster Eberbach vingårdar sträcker sig över nästan 230 hektar där man producerar viner i hållbart tänk. Allt från arbetet i vingården till buteljeringen och arbetet i vineriet.