3Somm

Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Föregående Nästa
48727B31-7BA0-4F4B-ABA3-4F644267ABF2.jpeg
Frisk riesling med intensiva toner av honung, päron, citrus och en lätt mineralisk sälta. Ett ypperligt vin till asiatiska maträtter med inslag av soya och sesam. Foodfolder har tagit fram en Thai larb som du hittar receptet på nedan.

Beskrivning:

Hitta och beställ vinet här >>


Druva: Riesling 


Alkoholhalt: 8 %


Ursprung: Tyskland, Rheingau Rheingau ligger vid floden Rhen, strax väster om Frankfurt.


Kabinett på etiketten betyder att druvorna skördats i ett tidigt skede. Detta ger fruktig karaktär och en lägre alkoholhalt.


Hållbarhet: Lättare glasflaska


Passar till


Ett ypperligt vin till det asiatiska köket med lätt hetta och inslag av sesamfrön, fisksås och soja. Testa att laga Thai Larb som är en perfekt kombination till denna riesling kabinett från Kloster Eberbach.


Här hittar du andra rätter som gör bra till vinet Sushi, Sashimi, Laxsallad, Tik tok salmon rice bowl, Melonsallad.


Förutom asiatiska rätter så passar det även till våra högtidsrätter med gravad fisk eller som kyld aperitif eller till en fruktsallad.


Ett vin med historia


Kloster Eberbach vingårds historia går tillbaka lika långt som kulturmonumentets historia: Även för de franska munkarna som bosatte sig i Rheingau i början av 1100-talet. Det som ursprungligen var avsett för klostrets egna bruk utvecklades snart till en eftertraktad handelsvara, som säkrade klostrets framtid och välstånd.


Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att producera några av världens bästa rieslingviner. Trots att Rheingau bara omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne och byggde upp Kloster Eberbach. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret.


Kloster Eberbach vingårdar sträcker sig över nästan 230 hektar där man producerar viner i hållbart tänk. Allt från arbetet i vingården till buteljeringen och arbetet i vineriet.