3Somm

En fältstudie i vin!

Föregående Nästa
IMG_1376.JPG

Välkomna mörkret och njut av höstens smaker! Nu har vi hittat det bästa vinet till er köttgryta!

Vi studenter i vinvärlden måste ju hålla oss ajour och hänga med lite i olika trender. Därav beslöt vi oss (jag + 6 kursare) för att tillsammans utforska köttgrytans bästa vinvän. Köttgrytan kommer ju tillbaka varje år som en trendrätt, ibland med vanlig köttfärs och ibland med högrev i receptet. Då infinner sig ju även frågan vilket vin som ska vara i grytan, inte bara i glaset till?


Frågorna var många och i vår studie fokuserade vi på vad som fanns i glaset, alltså det som ska drickas till era grytor. De tävlande var:


Rött vin ifrån Sardinien på druvan Calabretta.


Chianti Classico på druvan Sangiovese ifrån Toscana


Taurasi på druvan Anglianico ifrån Campagnia.


Pinot nor ifrån Burgenland i Österrike.


Cabernet Franc ifrån Saumur, Loire.


 


Några glas senare hade vi en vinnare. Värt att nämna är att vi inte var helt eniga. Men oavsett korades Taurasi-vinet till kvällens bästa grytvän. Med sin maffiga kropp, köttliknande aromer och tydliga pepprighet blev det en fantastisk kompanjon till köttgrytan.  Anglianico-druvan visar upp en häftig mångfald. Trots det tunga, mörka och mulliga vinet med mycket kryddighet har vinet en tydlig syra som ger en härlig fräschör. Helt enkelt ett vin med många nyanser som i slutet av kvällen charmat oss alla!


Överlag det vi sökte när vi skulle para ihop vinet med grytan var ett vin som var lika smakintensivt som grytan. När vi väl klarat av det kravet kunde vi börja kika på fylligheten i vinet, här krävdes det ett ganska tungt vin. Grytan var lagad på nöt och sidfläsk som stekts i talg, alltså massiva köttaromer och mycket tunga smaker.


När smakintensitet och fyllighet stämmde kunde vi börja leta i aromerna i vinet, det var framförallt därför vi fastnade för Taurasi-vinet, det doftade och delade mycket aromer med grytan.


Som ni märker var detta en fältstudie i gedigen stil och jag tror vi alla tackar kocken Martin för en underbar kväll och köttgryta av rejäl kaliber!