3Somm

Château Musar

Föregående Nästa
foodfolder-chateau-musar-2006.jpg
En blend av Cab. Sauvignon, Carignan och Cinsault från ”Bekaa Valley” i Libanon. Detta kraftpaket är frukt fylligt med en stor kropp och koncentration som inte lämnar någon oberörd. Med sin fantastiska historia och sitt lite egensinniga sätt är Château Musar ett givet samtalsämne bland vinintresserade.

Beskrivning:

Hitta och beställ vinet här


Chateau Musar lagras på ek och detta ger de klassiska aromer av både läder, kaffe och tobak samt en mogen varm frukt. Vinet domineras trots sin fyllighet mest av alla kryddiga och fatiga aromer och mogna frukt karatär mer än struktur och stramhet.


Land: Libanon, Bekaa


Årgång: 2006


Druvblend: Cabernet sauvignon, cinsault och carignan.


Passar till


Att tänka på i kombination med till mat är fylliga rätter med tydlig grillyta på så väl protein som grönsak. Ge vinet något att utmanas mot så som smakintensiva såser, reduktioner eller kryddor som spiskummin, Ras-el-Hanout, kanel eller oregano. Prova något av följande recept - Älgfile, Köttgryta eller Paprikasoppa.


Tillverkning


2006 var ett häpnadsväckande år. Det var en kall vinter som inledde året 2006 i Libanon. Snön täckte Bekaadalen i över två veckor och den efterföljande leran gjorde att jorden lämnades orörd i 45 dagar. När våren äntligen kom så ville den heller inte ta slut. Det var bara 10 dagar under året som kunde räknas som sommardagar med temperaturer på 30 grader på dagen och 22 grader på natten. I mitten av juli bröt den militära konflikten mellan Israel och libanesiska Hizbollah ut, hela landet drabbades och området förvandlades till en krigszon. Krigstiden påverkade även Chateau Musar och man var övertygad om att skörden skulle gå förlorad. Trots den rådande situationen fortsatte man med arbetet i vingården, även om situationen var svår och farlig. I början av september kunde skörden inledas och man skördade först Cabernet Sauvignon, följt av Carignan och Cinsault. Både syran och alkoholhalten i druvorna var hög, vilket visade på ett komplext år med en ovanligare mognadsutveckling hos druvorna än vad man är van vid. Den slutgiltiga blenden skedde under 2009 och vinet fick sedan vila ett år på franska Nevers-ekfat. Château Musar är ekologiskt certifierat sedan 2006, men har i praktiken varit så i många år.

Tips

 Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes.