Short, Brown & Cooking

Krämig grönsakssoppa med sotade broccoli- & blomkålsbuketter

Föregående Nästa
image.jpeg (4)
Sommarsvullen? Prova en krämig och nyttig grönsakssoppa

Ingredienser

  • 2 st Morötter
  • 150 g Kålrot
  • 0,5 st Purjolök
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 0,5 kg Spetskål
  • 1 dl Créme Fraiche
  • 1 msk Paprikapulver
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 2 dl Vitt vin
  • 2 msk Vitvinsvinäger
  • 2 st Grönsaksbuljongstärning (valfritt)
  • 2 l Vatten (till buljong)
  • 0,25 st Blomkålshuvud
  • 0,5 st Broccoli (Hel)

Gör så här:

Börja med fonden. Den kan med fördel puttra i någon timme eller så. Ta för vana att aldrig slänga rester som du skär bort från grönsaker, det bli en jättegod fond. Precis som alla restprodukter. 


1) Mät upp ca 2 liter vatten. Sätt på plattan, om du vill boosta, eller har lite kort om tid, så kan du ha i två buljongtärningar med. Alla rester från grönsakerna går i kastrullen. 


2) Skär upp alla grönsaker i ungefär lika stora bitar. Det viktiga är att de med lika koktid hamnar tillsammans; morrötter och kålrot, lökarna och spetskålen för sig.


3) Skär ut fina små buketter ur broccolin och blomkålen. Använd brännare och sota dem ordentligt. Har du ingen brännare kan du snabbt torrsteka dem på hög värme så de bränns på ytan. Lägg dem sedan i en ugnsform och strö olivolja och salt över dem. Kör in i ugnen på 175 grader. De ska vara inne i 30-40 min. Alla rester och stam/skjälkar går i fonden  


4) Nu bör kastrullen nästan vara full med rester som kokar ner till en ljuvlig buljong. Skvätt i lite vitvinsvinäger i buljongen för lite syra, ca 2 msk.


5) Häll olivoljan i en varm kastrull och pressa ner vitlöken. Låt den fräsa lite så smakerna frigörs, sedan åker kålroten och morötterna i. Salta och peppra. Rör om och häll i paprikapulvret. Paprikan är där för att söta utan att använda socker, men går såklart att ersätta med socker om man vill. 


6) Häll i vinet och låt det koka ner tills morötter och kålrot börjar mjukna något. Se till att de hela tiden är täckta och fyll på med vatten om det skulle behövas. 


7) Efter ca 7-8 min, eller när ovanstående mjuknat är det dags för all lök att gå i. Rör om och låt det blandas innan du sedan häller i det sista - spetskålen. 


8) Nu fyller du upp med den ljuvliga fonden, som du silat av. Rör om och låt den puttra i någon minut bara. 


9) Så går créme fraiche i för att ge en krämig konsistens och fyllighet till soppan  Rör om och låt allt puttra i 4-5 min.


10) Garnera med sotade blomkål- och broccolibuketter. Servera med ett gott bröd som man kan läska upp den goda soppan med.


Smaklig spis!