Short, Brown & Cooking

Fransk löksoppa

Föregående Nästa
0B81BE56-0897-46AF-AF23-F3369DB9F2ED.jpeg
03F9E5E2-700E-4683-AE29-2C89F8224BEE.jpeg
662A38B4-3DBF-4F25-BFA0-82F1DF5D8BCB.jpeg
Klassiker som mättar och värmer både magen och plånboken i höstmörkret.

Ingredienser

  • 3 st Gullök, tunt skivad
  • 2 klyfta(or) Vitlök, tunt skiva
  • 2 st Potatis, tunt skivad
  • 0,5 dl Olivolja
  • 25 g Smör
  • 2 dl Vitt vin
  • 5 dl Hönsbuljong
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 1 st Lagerblad
  • 1 tsk Socker
  • Salt
  • Peppar
  • 4 skiva(or) Dagsgammalt lantbröd
  • 200 g Riven, lagrad ost
  • 1 knippe Färsk timjan
  • Rostad lök

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på grill 200° och ta fram en tjockbottnad kastrull.

  2. Skala gullök, vitlök och potatis

  3. Hyvla dem tunna med mandolin eller skär dem tunna med en kniv.

  4. Fräs gullök, vitlök och potatis i oljan och smörkt tills löken ärmjuk och glansig.

  5. Tillsätt vin, fond, socker, lagerblad och vinäger.

  6. Bind ihop en knippe timjan och lägg ner den i soppan tillsammans med lagerbladet.

  7. Låt det puttra tills allt är mjukt (ca 15 min)

  8. Rosta brödet och riv osten

  9. När soppan är klar, fördela den i fyra ugnsfasta skålar.

  10. Lägg de rostade brödskivorna på soppan och toppa rikligt med ost. Smula över fetaosten.

  11. Ställ in dem överst i ugnen och gratinera dem tills osten fått en gylle färg.

  12. Toppa med rostad lök och några kvistar timjan. Servera direkt.