Short, Brown & Cooking

Fläskkarré med rödlökschutney, chilimajonäs och svampfräs med krossad potatis

Föregående Nästa
IMG_0459.JPG
Min version på en svensk grill-klassiker

Ingredienser

  • 600 g Fläskkarré med ben
  • 12 st Potatis
  • 1 st Vitlök, krossad
  • Marinad:
  • 2 msk Balsamvinöger
  • 4 msk Japansk soja, typ Kikkoman
  • 1 klyfta(or) Vitlök, pressad
  • 1 tsk Torkad ingefära
  • 2 msk Flytande honung
  • 1 tsk Torkad timjan
  • 1 tsk Torkad timjan
  • 0,5 Olivolja
  • Tillbehör:
  • 4 st Rödlök
  • 1 st Röd chilifrukt, urkärnad
  • 0,5 dl Olivolja
  • 0,75 dl Balsamico
  • 0,5 dl Muscavadosocker, mörk
  • 1 Smör
  • Salt
  • Sås:
  • 4 msk Majonäs
  • 4 tsk Schirachasås

Gör så här:

Fläskkarré med ben tillhör faktiskt ett av mina favoritkött att grilla. Det är billigt och tål tuffare grillning. En del skär bort fettet, men jag tycker det är där smaken sitter ;). 


 



  1. Sätt på potatisen i en kastrull med saltat vatten. Koka i 15 min. 

  2. Blanda ingredienserna till marinaden. 

  3. Täck köttet och marinera så länge du kan. Gärna över natten, men det funkar kortare tid med. Jag marinerade bara i 1h.

  4. Skiva löken tunnt. 

  5. Kärna ur chilifrukten och hacka ner den

  6. Värm en stekpanna på medelvärme och fräs lök-och chiliblandningen i olivolja utan att den får färg. Den ska bli blank. 

  7. Häll i balsamvinäger och muscavadosocker. Sänk värmen och låt det puttra ihop till en marmelad-ig konsistens. Smaka av med salt och låt stå på 1:an. 

  8. Häll av potatisen och låt den ånga av. 

  9. Skiva svampen i grova skivor, ca 1 cm. 

  10. Häll lite olja och en klick smör i en panna. När smöret tystnat lägg i potatis och rulla runt den i smöret. När den börjat bli gyllenbrun, krossa den lite lätt med en stomp, undersidan av glas eller dyl. Den ska bara spricka lite lätt, men fortfarande hålla ihop. 

  11. Lägg i en klick smör till och krossa en vitlöksklyfta med sidan av kniven, som åker imed smöret. Nu kan potatisen absorbera vitlökssmöret. Salta och peppra. 

  12. Lägg köttet på grillen och glöm inte att pensla emellanåt. Grilla några minuter på varje sida. Ha inte för hög värme så det bränns innan det hinner bli genomstekt. Köttet ska ha en innertemperatur på 75 grader.

  13. Blanda ihop majonäs med Schirachasåsen

  14. Lägg upp med potatis och svampfräset, klicka chilimajonäs på köttet och bädda in köttet med chutneyn. 


Servera med sallad, några flaskor rött och en varm sommarkväll