Saras Studentmat

Chokladkolapaj med lingon

Föregående Nästa
Rostad havre, mustig choklad, seg kola och syrliga lingon. ALLTSÅ HIMMEL OCH PANNKAKA. Det är precis så gott som det låter. Eller nä. GODARE. Perfekt avslut på vintermiddagen. PUSSGURKA

Ingredienser

  • Botten:
  • 100 g Smör
  • 0,5 dl Socker
  • 2 dl Havregryn
  • 1,5 dl Vetemjöl
  • Fyllning:
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • 50 g Smör
  • 1,5 dl Sirap
  • 200 g Mörk choklad (40-60%)
  • Topping:
  • 1,5 dl Lingon

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten. Skär i tunna bitar. Den är MÄKTIG. Servera med lättvispad grädde.