Rostad mandel & ruccola

Valnötspajer med toscatäcke

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-valnötspajer2.jpg
I vår familj är det oftast min man som står för desserter och bakning. Detsamma gäller de här efterrätten, små valnötspajer med toscatäcke.

Ingredienser

  • Botten:
  • 0,5 dl Strösocker
  • 100 g Smör
  • 2,5 dl Vetemjöl
  • Fyllning:
  • 200 g Skalade valnötter
  • 125 g Smör
  • 1 dl Ljus sirap
  • 1 dl Strösocker
  • 4 msk Vetemjöl
  • 2 st Äggulor
  • Tillbehör:
  • Lättvispad grädde

Gör så här:

Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda jämnt till en mördeg. Plasta in degen och lägg den i kylen ca en timme.


Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i aluminiumformar. Nagga med gaffel i botten.


Blanda valnötter, smör, sirap socker och mjöl i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills smeten börjar bubbla och få en ljusbrun färg. Ta kastrullen från värmen och rör hastigt ner äggulorna. Fördela fyllningen i formarna (vi förgräddade dem faktiskt en kort stund också).


Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.


Låt svalna och ta bort ur formarna. Servera gärna med lättvispad grädde.



 


Läs även; 

Tips

Receptet kommer från Allt om Mat. Där beskrivs pajerna som sex små toscavalnötspajer, men gör man sex stycken av dessa, så är de långt ifrån små. Formarna ska egentligen vara ca 8 cm i diameter. Nästa gång kommer vi att göra dem i mindre formar, kanske 10-12 pajer av samma sats.

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.