Rostad mandel & ruccola

Torsk med brynt smör, sötsyrlig lök och senapsfrön

Föregående Nästa
torsk 2.jpg
Restaurang Saltimporten i Malmö serverar fantastiska luncher, med en perfekt balans mellan sälta, syra och sötma. Häromdagen åt vi en lunch, som jag sedan försökte återskapa. Barnens skeptiska miner byttes efter hand mot "mmm..." och "åh, vad gott" efter en stund.

Ingredienser

  • 10 st små potatisar
  • 2 msk dill, grovt hackad
  • 600 g Torskfilé, MSC-certifierad
  • 0,5 st litet blomkålshuvud
  • smör att steka torsken i
  • Tillbehör:
  • 6 st små gula lökar
  • 4 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl ättika 24%
  • Sås:
  • 6 msk smör
  • 4 tsk svarta senapsfrön
  • Dekorering:
  • 1 st dillkvist

Gör så här:

Skär av ena änden på lökarna, men behåll fästet. Skär varje lök i fyra klyftor och skala dem sedan. Skär av en liten bit av fästet, men se till att lökarna fortfarande håller ihop.


Koka upp vatten, socker och ättika i en vid kastrull. Lägg i lökarna. Koka upp och låt puttra på medelvärme under fem minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt lökarna stå och dra.


Tvätta och halvera potatisarna. Koka i saltat vatten tillsammans med hackad dill tills de blir mjuka. Häll av vattnet och låt stå.


Skär torsken i bitar och salta.


Tvätta det hela blomkålshuvudet och skär tunna skivor med en vass kniv.


Smält smör i en kastrull och häll i senapsfrön. Värm tills fröna börjar poppa och smöret börjar bli brunt. Ta bort smöret från plattan.


Smält smör i en stekpanna och stek torskbitarna runt om på medelvärme några minuter. Låt inte fisken bli torr.


Lägg upp torsk, potatis, lök och blomkål på serveringsfat. Häll över det brynta smöret och dekorera med dill. Servera!