Rostad mandel & ruccola

Torkade äppleringar

Föregående Nästa
torkade äppleringar.jpg
Vi fick en korg fina äpplen av mina föräldrar när vi besökte dem, plus ett bra recept på äppleringar. Om man låter dem gå kortare tid i ugnen blir de som naturligt godis och om man låter dem bli helt torra och frasiga blir de snarare som snacks. Oavsett är det omöjligt att sluta äta dem. Om det ändå blir några över, lägg dem gärna i en glasburk och ge bort till någon du tycker om!

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 st saften från citron
  • 1 krm mald kanel
  • 4 st medelstora äpplen

Gör så här:

Koka upp vatten, socker, citronsaft och kanel. Låt puttra några minuter. Ställ av från plattan och låt svalna. Sätt sedan in den svala kastrullen i kylen och låt lagen dra en timme.


Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär dem tunt, gärna 2 mm med mandolin eller med osthyvel. Lägg äpplena i lagen och låt dra en halvtimme.


Sätt ugnen på 100 grader.


Sprid ut äppleskivorna på bakplåtsklädda plåtar, så att de ligger helt fria och inte täcker varandra. Det blir ca ett äpple per plåt.


Sätt in i ugnen och torka, med ugnsluckan på glänt, två timmar. Ta ut och vänd på äpplena. Om du vill ha sega godisliknande skivor är de troligen klara nu, men annars kan du låta dem gå en stund till. Det tar troligen längre tid om du använt osthyvel och skivorna är tjockare.