Rostad mandel & ruccola

Tjinuskipaj med lingon

Föregående Nästa
tjinuski ff.jpg
I den här desserten vägs kolasåsens sötma upp av lingonens syrlighet. Grädde är gott som tillbehör, men det går också bra med vaniljglass.

Ingredienser

  • Botten:
  • 125 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 200 g frysta lingon
  • Tillbehör:
  • lättvispad grädde eller vaniljglass

Gör så här:

Ta ut lingonen från frysen.


Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna. Blanda ner vattnet och tryck ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och nagga botten med en gaffel. Sätt in i kylen en halvtimme.


Sätt ugnen på 200 grader.


Grädda pajskalet ca 20-25 minuter tills det har fått lite färg och blivit sprött.


Blanda grädde, socker, salt och sirap till fyllningen i en kastrull. Koka kraftigt under lock och rör emellanåt, tills temperaturen når 120 grader. Du kan också testa att hälla lite smet i kallt vatten. När det går att forma den till en lös boll, så är det klart.


Ta bort kastrullen från plattan. Tärna smöret och rör ner det i smeten. Låt svalna 10 minuter.


Fördela lingonen i pajskalet. Häll i kolasåsen.


Kyl pajen. Ta ut den 10 minuter före servering och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.