Rostad mandel & ruccola

Rödbetsbiffar med quinoa, chiamjöl och kanel

Föregående Nästa
rödbetsbiffar.jpg
Dessa vegetariska biffar innehåller massor av nyttigheter. Quinoa är rikt på protein och fiber, medan chiafrön innehåller gott om kalcium, omega-3, järn och antioxidanter.

Ingredienser

  • 1 dl svart quinoa, okokt
  • 2 dl vatten
  • 2 st medelstora rödbetor
  • 2 dl valfri mjölk, exempelvis spelt- eller havremjölk
  • 4 msk chiamjöl från exempelvis Risenta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kanel
  • 1 krm cayennepeppar
  • nymald svartpeppar
  • rapsolja till stekning

Gör så här:

Skölj quinoan i kallt vatten genom en sil. Lägg i en liten kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och låt koka 10 minuter. Häll av vattnet, medan quinoan fortfarande har gott om tuggmotstånd.


Skala och finriv rödbetorna. Blanda med quinoan och resten av ingredienserna. Låt stå i kylen ca två timmar.


Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna. Sänk värmen. Klicka ut små biffar av smeten. Stek ca 10 minuter på varje sida (utan att vända under tiden) på svag värme.


Gör eventuellt en syrlig dressing att hälla över biffarna. Finriv skalet från en citron och blanda med en matsked hackad bladpersilja, en matsked citronsaft och två matskedar olivolja samt lite flingsalt. Droppa över biffarna.


Servera gärna med ris eller potatis och en yoghurtsås.