Rostad mandel & ruccola

Poké bowl med färsk tonfisk och mango

Föregående Nästa
pokebowl.jpg
Poké bowls är den perfekta bjudrätten, eftersom den är så enkel att förbereda. Dessutom är skålarna vackra att titta på. Lägg upp ingredienserna i var sin skål och sätt sedan fram de ingredienser som blir över på bordet, så att var och en själv kan fylla på.

Ingredienser

  • 8 dl kokt ris
  • 1 dl svarta och vita sesamfrön
  • 2 st stora tjocka skivor färsk tonfisk
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 förpackning(ar) gröna sojabönor
  • 1 st mango
  • Tillbehör:
  • 2 st gulbetor eller polkabetor
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 msk ättika, 24%
  • Sås:
  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1,5 msk smör
  • 1 msk japansk soja
  • Sky:
  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk risvinäger (ler vitvinsvinäger)
  • 0,5 st röd chilipeppar
  • 0,5 tsk sesamolja
  • Topping:
  • 1 dl svarta och vita sesamfrön
  • 0,5 kruka(or) färsk koriander

Gör så här:

Skala och skiva betorna tunt med mandolin eller osthyvel (2 mm). Koka upp vattnet och sockret. Häll i ättikan och betskivorna. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från plattan. Låt svalna.


Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.


Gör sojamajonnäsen genom att vispa äggula, dijonsenap och vinäger i en liten behållare. Droppa ner olja och fortsätt vispa. Fortsätt tills all olja är nedvispad. Du kan också använda färdigköpt majonnäs. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det får en lätt brunaktig färg. Låt smöret svalna. Blanda sedan ner smöret i majonnäsen samt sojan och saltet.


Gör vinägersoja genom att blanda soja, vitsvinäger, sesamolja och finhackad chili.


Blanda svart och vita sesamfrön på en tallrik. Vänd tonfiskskivorna i fröna. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Stek tonfisken snabbt på båda sidorna. Den ska bara halstras och vara rå i mitten. Skär i tunna skivor. Strö över lite flingsalt.


Lägg de frysta sojabönorna i en sil och skölj med kallt vatten, tills de tinar.


Skär mangon i bitar.


Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.


Lägg upp ris, sallad, betor, sojabönor, mango och tonfisk i skålar. Häll över lite vinägersoja i varje skål och addera en klick sojamajonnäs. Dekorera med sesamfrön och koriander.


Servera kallt.