Rostad mandel & ruccola

Petit choux med rabarberkräm

Föregående Nästa
rabarber petit ff.jpg
Petit choux är väldigt festliga, en ändå enkla att tillaga. Rabarber från trädgården blir en fin grund till en len rabarberkräm som fyllning. Till varje portion beräknas fem små bakelser. Försvinnande goda!

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 75 g smör
  • 2 tsk florsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 st ägg
  • Fyllning:
  • 200 g ansad rabarber
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vatten
  • 1 tsk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Smält smöret tillsammans med vatten och florsocker i en kastrull. Vispa ner mjöl med en elvisp och fortsätt vispa en minut. Ta bort kastrullen från plattan och fortsätt vispa ytterligare några minuter. Häl i saltet och vispa ner äggen, ett i taget.


Klicka eller spritsa ut små runda kakor på en bakplåtsklädd plåt. Sätt in i ugnen och låt stå där en kvart. Öppna inte luckan under tiden. Stäng av värmen och låt kakorna stå kvar tills de svalnat helt, fortfarande utan att öppna ugnsluckan.


Skär rabarbern i bitar. Lägg den i en kastrull och häll i den större mängden vatten samt strösocker. Koka upp och låt puttra fem minuter. Sila. Vispa ihop den lilla mängden vatten och potatismjöl med en gaffel i en liten skål eller mugg. Rör ner i rabarbern (där hårda delar är bortsilade). Koka upp under vispning tills krämen tjocknar. Ta bort den från värmen och låt svalna.


Vispa grädden löst och rör ihop den med rabarberkrämen.


Skär eller klipp upp kakorna och fyll med krämen. Servera!