Rostad mandel & ruccola

Smarrig citronmarängtårta

Föregående Nästa
marängtårta2 ff.jpg
Till den här tårtan har jag använt Homemade Stockholms marängrecept som bas. Den söta marängen och den sötsyrliga citrongrädden gör tårtan till en riktigt sötbomb.

Ingredienser

  • Botten:
  • 6 st äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk maizenamjöl
  • 2 krm ättika, 24%
  • Fyllning:
  • 320 g lemon curd, gärna hemlagad
  • 5 dl vispgrädde
  • Dekorering:
  • 1 dl blåbär

Gör så här:

Sätt varmluftsugnen på 200 grader.


Vispa äggvitorna med hälften av sockret tills det går att göra toppar. Blanda resten av sockret med bakpulver och maizena i en bunke. Vispa ner det i äggvitan och blanda i ättikan. Vispa tills marängen blir blank och fast. Fördela smeten jämnt på tre bakplåtsklädda plåtar och sprid ut till ungefär lika stora tårtbottnar.


Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Sätt in alla plåtar samtidigt. Stäng ugnsdörren och grädda utan att öppna i tio minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt marängerna stå ytterligare två timmar i ugnen utan att glänta på dörren.


Vispa lemoncurd med 1,5 dl vispgrädde tills den är helt finfördelad och jämn. Vispa resten av grädden fluffig och blanda sedan hälften av den med citrongrädden.


Bred ut hälften av citrongrädden på en av bottnarna, som du lagt på ett tårtfat. Lägg på ytterligare en botten och bred ut resten av citrongrädden. Lägg på den sista botten och bred ut dem icke smaksatta grädden på toppen. Garnera med blåbär.