Rostad mandel & ruccola

Bakad rotselleri med sotad savoykål, rotsellerikräm, tryffelmajonnäs och smörrostad mandel

Föregående Nästa
rotselleri ff.jpg
Häromdagen åt jag en fantastisk vegetarisk lunchrätt på Lokal 17, en nyöppnad restaurang i Malmö. Här har jag försökt återskapa rätten. Den blev inte en exakt kopia, men väldigt lik och framför allt riktigt god.

Ingredienser

  • 1 st Helt rotsellerihuvud
  • 50 g smör
  • 1 msk repad färsk timjan
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 0,5 tsk salt
  • Kräm:
  • 0,5 st rotsellerihuvud som skärs i bitar
  • 2 st stora potatisar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • Topping:
  • 50 g mandel
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 2 dl majonnäs, helst hemgjord
  • 0,5 tsk tryffelolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör:
  • 0,5 st savoykålhuvud
  • Dekorering:
  • färsk timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Skrubba rotsellerin noga och skär bort rottrådarna. Skala en tredjedel av rotsellerin och skär i bitar, till rotsellerikrämen. Blanda smör, timjan, citronskal och salt och smörj in resten av rotsellerin, som fortfarande är hel och oskalad.


Lägg den hela rotsellerin i en form med kant och sätt in i ugnen. Grädda 2,5-3 timmar och ös med smöret emellanåt. Känn med en sticka om rotsellerin är mjuk. Sätt ugnen på grilläge på slutet, så att rotsellerin får fin färg. Häll av vätskan i en kastrull. Reducera ner så att den slutar puttra och återstående smör blir brynt.


Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den och rotselleribitarna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa tillsammans med grädde, salt, citronsaft och vitpeppar till en slät kräm. Värm krämen strax före servering i en kastrull.


Hacka mandeln grovt. Rosta den i en stekpanna tillsammans med smör, så att mandeln får färg och smöret blir brynt. Ta upp mandeln och låt den rinna av på hushållspapper.


Blanda majonnäs med tryffelolja och salt.


Skär bort den mörka själkdelen på savoykålen, men se till att kålen fortfarande håller ihop. Skär kålen i stora "klyftor". Lägg ner försiktigt i kokande lättsaltat vatten och låt vattnet koka upp igen. Häll sedan av vattnet och spola kålen med kallt vatten. Låt kålen rinna av. Hetta upp en stekpanna ordentligt. Stek kålen runt om utan fett, så att den nästan bränns.


Skär rotsellerin i bitar och lägg upp på tallrikar. Lägg upp rotsellerikrämen och kålen på tallrikarna. Klicka ut tryffelmajonnäs och strö över mandeln. Droppa över det brynta smöret från rotselleribakningen. Dekorera med timjan.