ReceptSkaparna

Tomatsoppa med rostad brysselkål & citronkräm

Föregående Nästa
Tomatsoppa med bryssel.jpg
Brysselkålssäsongen är här! Många förknippar brysselkål med far-eller mormödrar. Lite sådär överkokta och smaklösa. Men brysselkål är så mycket mer. Här rostar vi dem men att dubbelpanerad dem och steka i rikligt med smör är en annan favorit!

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g tomater
  • 2 msk smör
  • 1 msk vinäger
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • Topping:
  • 200 g brysselkål
  • 1 tsk olja
  • 1 nypa(or) salt och peppar
  • Kräm:
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 st citron
  • 1 nypa(or) salt

Gör så här:





Sä ugnen på 125°.


Skala och hacka lök och vitlök. Dela ner tomaterna till kvartar. Fräs lök och tomater i 2 msk smör tills tomaterna börjar lösa upp sig och skalet släppa.


Skölj under den brysselkålen och dra bort de yttersta bladen. Lägg bladen och den plockade brysselkålen i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över lite salt. Rosta i ugnen i 10-15 minuter, men passa bladen så de inte bränns.


Slå över vinäger, grädde, vatten och buljongtärning i soppan. Låt koka 10 minuter. Mixa soppan om du vill ha den slät.


Blanda alla ingredienser till citronkrämen. Häll upp soppan i skålar och toppa med citronkräm och brysselkål.