
Brysselkålssäsongen är här! Många förknippar brysselkål med far-eller mormödrar. Lite sådär överkokta och smaklösa. Men brysselkål är så mycket mer. Här rostar vi dem men att dubbelpanerad dem och steka i rikligt med smör är en annan favorit!
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 500 g tomater
- 2 msk smör
- 1 msk vinäger
- 3 dl grädde
- 3 dl vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- Topping:
- 200 g brysselkål
- 1 tsk olja
- 1 nypa(or) salt och peppar
- Kräm:
- 1 dl crème fraiche
- 0,5 st citron
- 1 nypa(or) salt
Gör så här:
Sä ugnen på 125°.
Skala och hacka lök och vitlök. Dela ner tomaterna till kvartar. Fräs lök och tomater i 2 msk smör tills tomaterna börjar lösa upp sig och skalet släppa.
Skölj under den brysselkålen och dra bort de yttersta bladen. Lägg bladen och den plockade brysselkålen i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över lite salt. Rosta i ugnen i 10-15 minuter, men passa bladen så de inte bränns.
Slå över vinäger, grädde, vatten och buljongtärning i soppan. Låt koka 10 minuter. Mixa soppan om du vill ha den slät.
Blanda alla ingredienser till citronkrämen. Häll upp soppan i skålar och toppa med citronkräm och brysselkål.
Prova även