ReceptSkaparna

Tipsen och menyn du behöver för att lyckas med sommarbuffén!

Föregående Nästa
IMG_9932.jpg
foodfolder-receptskaparna
IMG_9930.jpg
IMG_9929.jpg
IMG_9934.jpg
IMG_9936.jpg
IMG_9942.jpg (1)
IMG_9936.jpg (1)

Nu kommer den härliga perioden med många bufféer, bjudningar och picknickar i det gröna. Det finns många tillfällen att bjuda och att bli bjuden på god mat. Därför tänkte vi ta upp lite smarta knep och tips för att lyckas med en bra buffé, picknick eller bjudning.

Enkel mat – snyggt paketerat!


Det brukar sägas att vi äter med ögat också och det stämmer verkligen! Den enklaste maten kan bli den godaste med lite extra tanke och tid för paketeringen och framställningen av den.   • Bind smörgåspapper med snygga snören runt baguetterna och vips är de inte längre en vanlig baguett. Servera juice i portionsflaskor istället för i karaff eller kanna!

  • Gör crunch och yoghurtblandningar med frukt i gamla glas. Varva och tänk på att ha frukter med härliga färger så som jordgubbar eller mango. Knyt fast skeden med hjälp av ett snöre så blir de lätta att ha med och väldigt snygga!

  • Har ni juice/saft/lemonad eller liknande i en flaska – lägg i lite färska bär eller frukt och kanske någon ört. Ser lyxigt och aptitligt ut!


 


Beräkna rätt – ha alltid bröd i reserv!


Bufféer och bjudningar är alltid svåra att beräkna när det kommer till hur mycket mat som kommer att gå åt. Här är det även viktigt att tänka på i vilken ordning ni placerar maten. Börja alltid med bröd/smör och sallader och avsluta med köttet eller det vegetariska alternativet. Det skapar automatiskt mindre åtgång på de man ofta har minst av. 


Se till att alltid ha extra bröd och gärna en röra till. Färskost blandat med soltorkade tomater, hummus, tzatziki eller liknande röror är perfekta. Går de inte åt är de lätta att spara. 


För att beräkna åtgången har de stora matkedjorna eller andra matsajter ofta kalkyler man kan fylla i sin ingrediens och antalet personer. Det kan vara en bra vägvisare.


 


Snabba rätter mer variation i smak och textur!


Många bjudningar, bufféer eller picknicar är ofta uppbyggda på samma vis. Det finns ett potatis/pasta alternativ, ett proteinalternativ och ett sött alternativ som avslutning. Vi tycker det är roligt att se över de vanliga mönstren som finns och våga bygga menyerna lite annorlunda. Vi delar här en av våra menyer vi hade för en möhippa vi anordnade. Blandningen mellan sött, salt och härlig dryck gjorde menyn perfekt för en utomhusbjudning/buffé men fungerar även fint för picknick!


 


 


MENY


 


Pavlova med grädde, jordgubbar, mango & passionsfrukt


 


Granola fikon och kanel varvat med yoghurt & mango


 


Chips, popcorn & salta kringlor i cellofanpåsar


 


Portionssallad med jordgubbar, getost, alfalfa & sparris


 


Minihamburgare med halloumi, silverlök, rucola & myntaolja


 


Haricot verts sallad med franska örter


 


Baguetter med färskost, vindruvor & spenat       


 


Kokosdoppade ananasbitar på pinnar


 


Minipajer med ost & sparris


 


Rostade & saltade solroskärnor


 


Morot- & apelsinjuice i portionsflaskor med sugrör


 


Lemonad med jordgubbar och basilika


Dryckestips;