ReceptSkaparna

Hemgjord svamppasta med vitvinssås och salami milano

Föregående Nästa
IMG_3869.jpg
Okej, det här tar tid. Men det blir också helt galet gott! Såklart går det jättebra att köpa färdig tortellini om man vill spara tid, det är ändå vitvinssåsen som gör det!

Ingredienser

  • Deg:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl durumvete
  • en nypa salt
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olivolja
  • Fyllning:
  • 200 g skogschampinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlökklyftor
  • 1 näve(ar) basilika
  • 1 näve(ar) timjan
  • salt och peppar
  • 30 g parmesan, riven
  • 150 g ricotta
  • Sås:
  • 1 dl finhackade champinjoner
  • 25 g brynt smör
  • 0,75 dl vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk kalvfond
  • salt
  • Tillbehör:
  • rostade pinjenötter
  • rucola
  • färsk basilika
  • riven parmesan
  • 75 g Salami Milano

Gör så här:

Pastadeg


Lägg upp mjölet i en hög på en skärbräda och gör en grop för att knäcka äggen i. Arbeta försiktigt in äggen och blanda till en smidig deg med vatten och olja. Lägg degen i plast och låt vila i kylskåp i 30 minuter. 


Fyllning


Skölj svampen och kör stötvis i en matberedare så det blir riktigt finhackat. Lägg undan nästan 1 dl till vitvinssåsen. 


Finhacka schalottenlök, vitlök och örterna. Blanda med svampen, parmesan och ricottan. Krydda med salt och peppar.


Tortellini


Kör pastadegen genom pastamaskinen till det tunnaste steget. Stansa ut rundlar. Klicka ut en tsk fyllning i varje rundel. Pensla kanterna med lite vatten och lägg över en till rundel som lock och nyp ihop. Se till att det inte är någon luft i raviolin.


Vitvinssås


Fräs de undanlagda champinjonerna i lite smör. Bryn smöret i en separat kastrull. Slå på vitt vin över svampen och låt koka in. Tillsätt det brynta smöret, grädde och kalvfond. Smaka av med salt. 


Servering


Koka pastan i ca 4 minuter eller tills den är al dente. Servera med såsen, rucola, basilika, pinjenötter, riven parmesan och Salami Milano.