Pralinsystrarna

Saffranspannkaka med björnbärssylt

Föregående Nästa
foodfolder_saffran.jpg
Saffranspannkaka är inte bara väldigt god, den är också väldigt vacker med sin skarpa gula färg. I december passar det lite extra bra med just saffranspannkaka. Pannkakan bakas i ugnen och är lika god både varm och kall. Vi har valt att servera den ljummen med nykokt björnbärssylt och vispad grädde.

Ingredienser

  • Smet:
  • 1 kg risgrynsgröt
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 st ägg
  • 4 msk socker
  • 0,5 g saffran
  • 2 krm salt
  • smör, till formen
  • Tillbehör:
  • 0,5 kg björnbär, frysta går bra
  • 300 g socker
  • 0,5 msk citron, pressad
  • 2,5 dl vispad grädde, till servering
  • Dekorering:
  • 6 kvist citronmeliss
  • hela björnbär

Gör så här:

Vispa ihop vispgrädde, ägg, socker och saffran i en bunke. Rör in gröt och salt i smeten.


Smörj eldfasta portionsformar med smör och fyll dem med smet. Det går också bra att ta en större eldfast form (ca 20 x 30 cm).


Grädda i mitten av ugnen 225° i cirka 30 minuter, tills de fått fin färg.


Servera med nykokt björnbärssylt och vispad grädde.


Björnbärssylt


Varva björnbär med socker i en kastrull. Tillsätt pressad citron.


Koka upp och låt koka på svag värme utan lock i ca 10 minuter. Rör om då och då. Dra kastrullen från plattan och skumma av den väl.



Gott till

Tips

Häll upp björnbärssylten på väl rengjorda glasburkar. Värm burkarna innan så de inte spricker. Förslut dem och förvara i kylskåp.