Pralinsystrarna

Saffransbullar med vanilj

Föregående Nästa
saffransbullar_pralinsystrarna_foodfolder.jpg
Ljuvliga saffransbullar fyllda med vanilj. I detta recept maxar vi vaniljsmaken med att använda kesella smaksatt med vanilj. Vi gör en sockrig vaniljfyllning, och toppar bullen med pärlsocker. Min mamma har lärt mig att snurra bullarna, och visst blir de vackra? Receptet räcker till ca 30 bullar och är en stor favorit till adventsfikat.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella kvarg med vaniljsmak
  • 2 paket saffran
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • Topping:
  • 1 st uppvispat ägg
  • 0.5 dl pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°


Rör ner saffran i mjölkblandningen.


Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.


Arbeta degen smidig och blank, så den inte kladdar. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.


 


Gör vaniljfyllningen:


Rör ut det rumsvarma smöret med vaniljsocker och strösocker, tillsätt gärna lite extra vaniljpulver.


 


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda några gånger, dela i två bitar. Kavla ut varje bit och bred på vaniljfyllningen. Vik degen dubbel, skär i ca 15 remsor. Sedan skär du varje remsa på längden, men spar den sista biten, tvinna remsorna om varandra och snurra ihop dem till en bulle. Gör samma sak med nästa degbit.


Placera bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk 40 min.


Sätt ugnen på 225°


Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.


Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter, låt svalna på galler under bakduk.