Pralinsystrarna

Gryta på Fläskfilé, Pancetta, Vin & Örter

Föregående Nästa
köttgryta_foodfolder.jpg
En fantastiskt god köttgryta som dessutom går snabbt att laga. Fläskfilé, pancetta, rött vin och örter sätter smaken. Servera med klyftpotatis eller ett fluffigt potatismos. Passar lika bra till helgens festmiddag som till söndagsgryta.

Ingredienser

  • 600 g Fläskfilé
  • 100 g Pancetta
  • 1 st Gul lök
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 3 st Morötter
  • 100 g Champinjoner, små
  • 2 msk Smör till stekning, laktosfritt
  • 2 msk Olivolja till stekning
  • Salt & Peppar
  • 2 krm Rosmarin, torkad
  • 2 krm Timjan, torkad
  • 2 msk Tomatpuré
  • 1 nypa(or) Socker
  • 2 st Lagerblad
  • 1 st Chili, torkad
  • 2 dl Rött vin
  • 0,5 msk Soja
  • 1,5 msk Kalvfond
  • 2 dl Vatten
  • Garnityr:
  • 1 knippe Färsk Timjan

Gör så här:

Putsa och skär fläskfilén i ca 3x3 cm stora bitar. Skär pancettan i tärningar.


Skala morötter, lök och vitlök. Tärna morötterna, skiva löken och finhacka vitlöken. Dela champinjonerna i halvor.


Smält smöret (laktosfritt) i en gjutjärnsgryta, fräs pancettan ca 1 minut, tillsätt fläskfilén, krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar. Låt köttet få en lätt stekyta och lägg sedan åt sidan.


Häll olivoljan i grytan och fräs vitlök, gul lök och morötter ett par minuter. Tillsätt tomatpurén och en nypa socker. Rör om.


Tillsätt vin, soja, fond, vatten, lagerblad och en hel torkad chili. 


Låt småputtra i 10 minuter, tillsätt sedan champinjonerna och låt puttra ytterligare 5 minuter.


Garnera med färsk timjan och servera med klyftpotatis eller potatismos.


 



Doftar ljuvligt och går snabbt att laga.


 

Tips

Grytan passar väldigt bra att förbereda och bara värma innan servering.