Nyheter

Svenska Kocklandslaget tog guld i Kalla Bordet

Föregående Nästa
foodfolder-kocklandslaget2.jpg
foodfolder-kocklandslaget1.jpg

Svenska Kocklandslaget är i Erfurt, Tyskland för att förvara sitt guld från 2012 i Culinary Olympics. Det har börjat väldigt bra då de igår kväll tog guldmedalj i grenen ”Kalla Bordet”. Vi håller tummarna för att det går bra i "Varma köket" som går av stapeln 24 oktober.




Poängen för Kalla Bordet slås ihop med resultatet för Varma Köket som går av stapeln den 24 oktober. Det är den sammanlagda poängen som sedan avgör slutplaceringen.


Kalla Bordet är en gren som handlar om ”visual taste”. Det är en så kallad utställningsmeny som ska blända ögat. Domarna tittar också på teknisk tillagning och hur man tänkt rent menymässigt.


- Jag är mycket nöjd efter dagens insatser. Mycket nöjd., säger lagledare Jonas Franzén.


Motståndet i Culinary Olympics består av kockar från 32 olika länder, där de tuffaste konkurrenterna tros vara Singapore, USA och Norge.


- Självklart går vi för guld, det är vad vi har tränar för, säger Frida Bäcke, konditor, Svenska Kocklandslaget.


Svenska Kocklandslaget har tillsammans med matkommunikationsbyrån Food & Friends, tagit fram årets tema som kallas ”Respect for the Resources”. Respect for the Resources handlar om att sätta hållbarheten först. Att varje ingrediens är vald utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Att alla delar av råvaran ska användas, att kockkläder, förpackningar och sopsäckar ska vara miljövänligt framställda. 


 





Varma Köket består av en meny, som under tidspress ska serveras till 110 personer.


Menyn som laget presenterar bestäms av lagen själva med hänsyn till tävlingsreglerna. I varma köket måste förrätten bestå av fisk och/ eller skaldjur där merparten av rätten ska vara varm. Varmrätten ska bestå av kött, vilt eller fågel och desserten ska bestå av olika temperaturer och texturer. Domarna vill även se lokala råvaror som präglar nationens matlagning.


Förrätt:


Stek, lättrimmad gös med färserad krabba.
Pumpaknyten smaksatt med havtorn, färskost och fermenterad chili. Krabbtoast på rester från gös och krabba.
Krispigt skinn, persilja och fjäll samt vittvinssås


Varmrätt:


Hällstekt ren med ett kålsmör.
Brynt smörbakad jordärtsskocka med mandel och dragon. Kålgarnityr fylld med lök och kålkanter.
Färsrulle på bog och hjärta med svampskum.
Sås smaksatt med ramslökskapris och purjolöksolja.


Efterätt:


Körsbärsbavaroise med salt kola.
Glaserad körsbärssorbet och vaniljglass.
Pralinfyllt körsbär ”one bite”.
Kaffekräm och varm brynt smörkaka med kaffeskum.


Fotocred: Per Erik Berglund, Znapshot 







https://www.systembolaget.se/delat?items=762801:1
https://www.systembolaget.se/delat?items=762801:1