Sunny Saffron Macarons

Föregående Nästa
saffransmacarons_foodfolder.jpg (1)
Jul och dags för kryddiga, och chokladiga bakverk! Och jag har nu tämjt min nya ugn aka knäckt koden för hur just denna ugn gräddar macarons bäst. Det varierar verkligen från ugn till ugn. I de allra flesta recept jag läst står det att man ska grädda 150 grader, i mitten av ugnen, ca 12 minuter. Personligen har jag gräddat mina på lägre temperatur under ganska lång tid, jag tycker 150 grader ger macaronsen för mycket färg och gör de för hårt gräddade. Så även i denna ugn. Jag gräddar mina på 125 grader, längst ner i ugnen, i 20 minuter. Då behåller de den fina färgen de har som ogräddade. Tips! Dessa macarons smakar intensivt saffran, som en god lussebulle, fylld med en vit choklad- och vaniljganache. Avslutningsvis rullade i kokos och dekorerade med guldstoft.

Ingredienser

  • 110 g äggvita
  • 100 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 g saffran
  • Fyllning:
  • 200 g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 st vaniljstång
  • Dekorering:
  • 1 dl riven kokos
  • 2 nypa(or) guldstoft

Gör så här:

Förbered kvällen innan genom att väga upp äggvita och låt den stå i rumstemperatur över natten.


Koka upp grädde i en kastrull och slå den över finhackad vit choklad i en skål. Vända 30 sek och rör sedan från mitten och ut för en slät ganache. Dela en vaniljstång längs med och skrapa ur fröna, rör ner i ganachen. Om inte all choklad smälter så värm försiktigt några sekunder i mikro och rör på nytt. Plasta och låt stelna i några timmar, enklast att göra detta kvällen innan så är den perfekt spritsbar morgonen efter.


Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. Mortla saffran med sockret, detta för att utvinna mer smak. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt saffranssockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar. 


Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar på plåt med bakplåtspapper eller silikonbakmattor.


Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar alltså mina på 125 grader, över och undervärme, längst ner i ugnen. Grädda ca 20 minuter. Detta kan alltså variera från ugn till ugn.


Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper. 


Spritsa en klick chokladganache på hälften av macarons-halvorna, använd resterande som lock. Rulla försiktigt på högkant i riven kokos. Låt stelna i kyl en timma. Dekorera eventuellt med guldstoft, som finns att köpa i välsorterade bakbutiker.