Nina Cederholm

Lyx-hallongrotta med vit choklad och citron

Föregående Nästa
20210215-20210215_141227.jpg
20210215-20210215_142335.jpg
20210215-20210215_101111.jpg
Småkakor är ju en av de godare fikorna, perfekt för att stilla sockersuget. Äts upp i två bites och godast med kaffet efter lunchen. Dessa lyxiga hallongrottor är lika originalet, men har bara lite extra djup i smaken tack vare vit choklad, citron och vanilj i kakdegen. Går toppen att ha i frysen och ta fram när fikan är på ingång!

Ingredienser

  • Deg:
  • 75 g smör
  • 160 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 1 nypa(or) flingsalt
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 90 g råsocker (1 dl)
  • 2 st ägg
  • 75 g vit choklad, fint hackad
  • 1 st zest av citron
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Fyllning:
  • 0,5 burk(ar) hallonsylt
  • Dekorering:
  • 50 g vit choklad
  • 1 nypa(or) bladguld (valfritt)

Gör så här:

Smält smör. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke för köksassistent. Tillsätt sedan smöret långsamt medan maskinen går på lägsta hastighet. Fortsätt med att tillsätta ett ägg åt gången och rör till degen precis går ihop. Tillsätt slutligen hackad choklad och citronzest och rör precis tills det går ihop till en deg. Rulla in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter i frysen. Värm under tiden ugnen till 175 grader.



Placera pappersformar i en mini-muffinsform. Det går också bra utan, men då kommer kakorna flyta ut mer. Väg upp 20 g stora bitar av degen (eller 24 bitar) och rulla till en boll, placera i formen. Använd ett köksredskap med runt skaft för att göra ett hål i mitten på bollen, för sylten. Fyll varje med ca 1 tsk hallonsylt. 




Grädda mitt i ugnen ca 15-18 minuter. 


Låt kallna på ett galler. Smält sedan vit choklad (valfritt). Enklast är att smälta 35 g i intervaller i micro, och sedan röra ner resterande 15 gram som får smälta (enklaste tempererings-formen). Fyll en spritspåse med tyll m litet hål, eller använd en tesked och ringla över chokladen över hallongrottorna. Jag använde också lite bladguld som extra piff på mina.


Förvara i lufttätt burk i kylen. Går super duper att frysa in.