Nina Cederholm

God Morgon-frallor (kalljästa)

Föregående Nästa
IMG_20210207_141630_690.jpg
IMG_20210207_141630_689.jpg
När jag var 14 år började mamma baka bröd för att hon tröttnat på det skivade köpe-brödet från mataffären. Och jag började baka för att jag fått Leilas "A piece of cake" i present. Jag tyckte den var magiskt fin, varenda bild i boken var ljuvlig med bakverken, miljöerna och färgerna. Så kom jag på den briljanta idén att vi borde öppna ett bageri på sommarstället, när mamma börjat baka bröd och jag sötsaker. Mamma var inte lika övertygad men sa "okej", och tänkte att jag hunnit glömma av det till nästa sommar. Men det gjorde jag inte. Mamma fick kontakta kommunen och jag satte upp körschema, valde recept, skrev inköpslistor, designa en logga och skrev ut reklamblad till grannarna. Pappa ordnade med skyltar och såga upp en öppning i staketet där grannarna kunde komma rakt fram till gäststugan, där vi sålde bröd och bakverk genom de öppnade fönstret. Natten innan första öppningsdagen kunde mamma knappt somna med tanken "vad har vi gett oss inpå" medan jag knappt kunde somna pga härligt pirr. Det var väl fördelen med att vara så pass ung, naiviteten att detta kommer gå SUPER. Och det gjorde det ju också! Vi hade öppet 3 morgnar i veckan, i 4 veckor, 3 timmar varje morgon. Och oftast var det slutsålt efter två. I två somrar hade vi detta ihop, mamma och jag, och det är fortfarande ett av våra roligaste minnen. Lååångt intro till detta recept, men det är för att det var just dessa frallor, bland annat, som vi bakade till vårt bageri. Jag tycker om det för att det kräver så lite jobb, både kvällen innan som morgonen efter. Och du kan ha i det mjöl och, om du vill, de fröer du har hemma. Ett tager-vad-man haver bröd. Och nu kommer receptet:

Ingredienser

  • 1 st ev ägg till pensling
  • 1 näve(ar) ev vallmofrö
  • Deg:
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl olja (oliv- eller matolja)
  • 5 dl vatten
  • 0,5 msk salt
  • 120 g dinkelmjöl (eller grahams-mjöl) (2 dl)
  • 600 g vetemjöl (10 dl)
  • 1 dl solrosfrö (eller de frön du tycker om)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Slå över 2 dl kallt vatten och blanda tills jästen lösts upp helt. Tillsätt ytterligare 3 dl kallt vatten, salt och olja. Jag använde mig av en god olivolja, men det går bra med matolja eller vilken olja du nu har hemma. 


Tillsätt dinkelmjölet och 500 g av vetemjölet, tillsammans med solrosfrön om du vill ha detta i. 


Arbeta degen i degmaskin. Jag brukar börja arbeta den 4 min på lägsta hastighet, och sedan 4 min på ett snäpp högre. Sedan kollar jag degen, om det går att ta en liten bit och rulla ihop till en boll och sedan tunna ut för att kontrollera glutenet (den ska vara elastisk och gå att tunna ut så pass mycket att du "kan se igenom det" utan att spricka). För min del behövde jag jobba den ytterligare ca 6 minuter, där jag kontrollerade den varannan minut och tillsatte lite i taget av resterande mjöl. 


Stjälp ut degen, utan mjöl på bänken. Dela den i 63-65 g stora bullar, totalt blir det 20 st. Rulla till fina bullar och placera på plåt med bakplåtspapper. Har du inte en våg, dela degen i två delar, och sedan i två igen. Rulla ut varje fjärdedel till en jämn rulle och dela den i 5 lika stora delar. Ställ plåten i kyl med handduk över och låt jäsa över natten. Jag brukar göra detta på kvällen, efter middag.


På morgonen, ta ut plåten från kylen. Om du vill, pensla bullarna med uppvispat ägg eller vatten och strö över vallmofrön. Sätt sedan ugnen på 250 grader och ställ direkt in plåten i ugnen. Grädda 20-30 minuter - tills de är gyllenbruna. Låt svalna en liten stund innan du skär upp och njut sen av nybakt bröd till frukost!