Game Changer Banana Split

Föregående Nästa
bananasplit_foodfolder2.jpg
Varför jag väljer att kalla mina glassrecept för ”Game Changer”? För att de är ruskigt enkla att göra, och för att glassen blir så krämig och god utan en sekunds användning av glassmaskin. Denna gång gjorde en med intensiv Nutellasmak (på hemgjord Nutella of course – scrolla ner för recept) samt en syrlig och somrig jordgubb/lime-glass gjord på frysta svenska jordgubbar. Det finns att köpa på ICA, ICAs egna märke. När jag smakade av den glassmeten fick jag en sådan galen sommarkänsla. Bara det tycker jag gör det värt att prova det här receptet.

Ingredienser

  • Smet:
  • 1 burk(ar) kondenserad mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 0,75 dl hemmagjord hasselnötskräm
  • 250 g frysta svenska jordgubbar (ICAs egna märke)
  • 1 st lime
  • Tillbehör:
  • 1 st banan
  • 2 dl vispad grädde
  • 1 näve(ar) hackade hasselnötter
  • 1 dl chokladsås
  • Kräm:
  • 200 g hasselnötter
  • 75 g mörk choklad
  • 75 g ljus choklad
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 nypa(or) flingsalt

Gör så här:

Egen hasselnötskräm


Ugnsrosta hasselnötter 10 minuter på 200 grader. Lägg i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet. Låt svalna något. Mixa sedan ca 10 minuter i hushållsmixer. Ta av locket och skrapa ner från kanterna då och då. Sedan händer ju något magiskt när fettet börjar släppa från hela nötter och det blir en flytande massa. Smält choklad i vattenbad och låt svalna. Tillsätt till nötmassan tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till jämnt blandat. Häll över i en ren glasburk, låt stelna i kyl till bredbar konsistens.


Glass


Fördela kondenserad mjölk jämt mellan två bunkar (jag använder digital våg). Vänd ner 1 tsk vaniljextrakt i vardera bunke. Smält nutellan försiktigt i skål över vattenbad. Vänd sedan ner den i en av bunkarna med kondenserad mjölk. 


Mixa tinade jordgubbar tillsammans med saft av 1 lime till en slät puré. Vänd ihop med kondenserad mjölk. 


Vispa hälften av grädden och vänd ihop med Nutella-smeten. Sedan andra hälften och vänd ihop med jordgubbsmeten. 


Häll upp glassmeten i varsin form och frys minst 4-6 timmar.


Vid servering: Skiva bananer. Skopa upp glass. Strö över hackade hasselnötter, en klick grädde och ringla chokladsås. En säker vinnare.