Made by Pernilla

Fuskbrioche med len vaniljkräm och syrliga lingon

Föregående Nästa
01B9FF72-3266-4713-AC71-E28371934D9B.jpeg
189C8EEC-92C1-4969-AFAF-08A82E83D607.jpeg
Att kunna baka brioche som på konditori är vanliga dödliga få förunnat ... Så här kommer en lätt fuskbrioche som inte tar flera dagar att göra och smakar "nästan" lika gott! Det är den lena underbara hemgjorda vaniljkrämen som lyfter den och grädden på moset är några lingon som balanserar allt det söta goda, med sin syrliga bitterhet!

Ingredienser

  • Deg:
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 3 st ägg
  • 150 g smör
  • 13 dl vetemjöl special
  • 0,5 dl sirap ljus
  • 1 tsk salt
  • Kräm:
  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 7 st äggulor
  • 0,75 dl maizena mjöl
  • 50 g smör
  • Topping:
  • 0,5 dl lingon
  • 1 st uppvispat ägg

Gör så här:


 


Briochen: 


Sätt på din ugn, på 190-200 grader.


Värm mjölken fingervarmt,blanda mjölk, jäst, sirap, salt och ägg i din assistent.


Tillsätt nästan allt mjölet, kör några varv i maskinen så allt blandar sig, tillsätt sedan det rumsvarma smöret lite i taget.


Knåda i maskinen på låg hastighet i ca 10 minuter, degen blir glansig och smidig.


Låt jäsa under bakduk i 15-20 minuter, baka ut, runddriv till 16 runda bullar. 


Placera t.ex 9 per plåt, jäs ytterligare under en bakduk i ca 1 timma, tills de puffar tillbaka när du petar försiktigt på degen.


Gör vaniljkrämen under tiden bullarna jäser.



Vaniljkrämen: 


Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.


Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.


Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning.


Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Plocka ur vaniljstången.


Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i is-bad.


Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.


 



 


När krämen är lite lagom sval, och bullarna jäst färdigt, ta en engångs spritspåse och fyll med vaniljkräm. klipp av den yttersta spetsen på påsen så det blir ett ca 1-1,5 cm stort hål.


Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. (ägg, lite vatten, pyttelite salt)


Tryck bestämt ner spetsen av spritspåsen ner i mitten av var bulle och kläm försiktigt ut vaniljkräm i bullen, tryck tills det "pyser" upp lite kräm runt påsen i hålet på bullen, då kan det vara lagom. (ingen vill ju ha för lite kräm i sin bulle)


 


Strö några frusna hela lingon på var vaniljkräms hål.


Grädda i ca 10-12 minuter.


Låt svalna!


Ett MÅSTE...pudra med florsocker! (alla som känner mig vet att florsocker kan man ha på nästan allt) och avnjuts omgående! 


 

Tips

* All vaniljkräm kommer inte gå åt till dessa bullarna, men resterna kan man förvara i kyl några dagar, eller äta upp till en god paj!

* Vispa upp lite vispgrädde till mjuka toppar, och blanda ner vaniljkrämen så får du världens godaste vaniljvisp!

* Man kan frysa in, och tina sakta, och just innan man ska äta, värma dom hastigt i ugnen så blir de nästan som nya!