Läsarnas recept

Rödvinsrisotto med friterade skogschampinjoner och lök

Föregående Nästa
jon-davidsson-risotto

En underbart krämig rödvinsrisotto med krispigt garnityr i form av friterad svamp och lök.

Ingredienser / 2 personer


Friterad svamp och lök
* 1 rödlök
* 2 skogschampinjoner
* 2,5 dl rapsolja


Risotto
* 2 dl avorioris
* 1 schalottenlök
* 2 skogschampinjoner
* 1-2 msk smör
* 0,5 dl rött vin
* 5 dl grönsaksbuljong
* 1 dl färskriven parmesanost
* Salt & peppar
* Persilja


Gör så här
1. Börja med friteringen. Skala rödlöken och tvätta svampen noga. Skiva lök och svamp i riktigt tunna skivor (använd gärna en mandolin). Hetta upp oljan till 160 grader. Håll koll på temperaturen med en termometer och ha ett lock nära till hands om det skulle börja brinna i oljan. Släck ej med vatten! Lägg försiktigt i lök och därefter svamp. Friteringen är klar när oljan tystnat och lök/svamp är gyllengul. Fånga upp löken och svampen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att torka.
2. Påbörja risotton. Finhacka schalottenlöken och tärna skogschampinjonerna. Smält smöret i en kastrull och sautera lök och svamp (fräs mjukt utan att det tar färg). Häll i riset och fräs glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Koka på svag värme i ca 20 minuter. Rör i den rivna parmesanosten och en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp risotton på en trevlig tallrik och garnera med den friterade svampen och löken, riven parmesan och persilja.


Gott till