Kaloribomben

Cheesecake - kakan för alla tillfällen

Föregående Nästa
kaloribomben - cheecake bit med nötbotten.jpg
Cheesecake är en av världens populäraste kakor! Inte så konstigt kanske - en cheesecake kan se ut och smaka på massor av olika sätt

Ingredienser

  • Botten:
  • 70 g Hasselnötter
  • 70 g Valnötter
  • 70 g Sötmandel
  • 50 g Smör
  • 50 g Havregryn
  • 180 g Råsocker
  • 25 g Vetemjöl
  • Smet:
  • 900 g Philadelphiaost
  • 255 g Strösocker
  • 0,5 st Vaniljstång
  • 250 g Gräddfil
  • 3 st Ägg
  • 2 st Äggulor
  • Topping:
  • 200 g Vit choklad
  • 100 g Vispgrädde

Gör så här:

Nötbotten:


Börja med att hacka alla nötter i mindre bitar alternativt med kniv eller köra ett par sekunder i en matberedare. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda nu i havregrynen tillsammans med råsockret och mjölet i nötblandningen och blanda runt ordentligt innan du häller i smöret. Rör runt med ett par kraftiga tag så allt blandas ordentligt. Klä nu en springform ca 24 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten och spänn fast ringen ordentligt. Häll nu ut nötblandningen i formen och tryck till med baksidan av en sked så du får en jämn fin botten . Ställ nu in bottnen mitt i ugnen i 220° i ca 6 - 8 min, därefter låt bottnen svalna ordentligt.


Smeten:


Börja med att sänka ugnen till 200°. Vispa därefter Philadelphiaosten tillsammans med strösockret tills du får en en krämig och fluffig smet. Dela nu vaniljstången och blanda tillsammans med vetemjölet. Häll därefter i mjölblandningen i smeten och vispa ytterligare 3 - 4 min på en högre hastighet. Nu är det då dags att vända ner gräddfilen i smeten med ett par kraftiga tag med hjälp av en slickepott. Sedan är det dags att göra detsamma med alla ägg, 1 i taget och ett kraftiga tag och avslutas med äggulorna 1 i taget. Häll smeten i formen med den avsvalnande bottnen. Slå formen ett par gången i bänken så ev luft försvinner i kakan. In med kakan mitt i ugnen i 10 min. Sänk därefter utan att öppna ugnsluckan till110° och grädda ytterligare 50 min till. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ytterligare 30 min. Ta sedan ut kakan och ställ på bänken tills den är helt sval, plasta då in formen och låt stå i kylskåpet under natten.


Topping:


Hacka den vita chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Koka därefter upp grädden och häll sedan över den hackade chokladen. Rör med en slickepott tills du har fått en jämn fin chokladsmet. Låt nu tryffeln svalna och rör några gånger under tiden till de ser att " ränderna från att du rör " stannar kvar, då är den redo att hälla över kakan. Ta hjälp av en spatel och bre ut smeten jämnt över kakan, och ett tips är att använda en bredspakel med taggar för att få ett vågigt mönster på kakan. Dekorera därefter med valfria frukter och i detta fall Physalis.