Homemade Stockholm

Saftiga kanel- och kardemummabullar!

Föregående Nästa
saftiga kanelbullar.jpg
Dessa är mina favoritbullar proppade med kardemumma och nötter! Yummie! Tänk dig dessa och kanelbullens bästa vän, ett glas mjölk! Classic!

Ingredienser

  • Deg:
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor (stötta)
  • 13 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma, stött
  • 0,5 dl hasselnötter, fint hackade
  • Topping:
  • 1 st ägg
  • 1 dl sockerlag
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl hasselnötter, fint hackade

Gör så här:

Smula jästen och rör ner den i 1 dl av mjölken. Smält smöret och häll i resten av mjölken och grädden. Värm till 37 grader och blanda med degspadet. Häll i socker, salt, kardemumma och större delen av mjölet, spar ca 1 dl till utbakningen. Knåda till en slät och smidig deg.  Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 40 min.


Gör fyllningen: Blanda ihop rumsvarmt smör med socker, kanel, kardemumma och nötter.


Knåda degen lite och kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen och vik rektangeln en gång. Kortsida till kortsida och skär två 1,5 cm breda strimlor som du snurrar ihop med varandra och sen rullar ihop till en bulle lägg i bullform. Gör likadant tills degen är slut. Eller rulla ihop degen som en rulltårta och skär 3 cm breda bullar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 min till och pensla med ägg.
Grädda på 250 grader i mitten av ugnen i 5-10 min. När du tagit ut dem penslar du dem med sockerlag (koka upp 1 dl socker i en dl vatten) och strör över socker blandat med kardemumma och hackade hasselnötter. Sockerlagen gör att de förblir saftiga och fruktansvärt goda!