GastroVin

2014 Noble Vines 667

Föregående Nästa
P1060141.JPG
tonfisk.jpg
Vi testar mer viner som skall passa till midsommarens gastronomiska smaker, och här kommer ännu ett tips på vin till den grillade fisken. Glad midsommar!

Beskrivning:

”Noble Vines. Kalifornien är näst störst i världen på att odla Pinot Noir, efter Bourgogne. På San Bernabe Vineyard i Monterey som är själva hörnstenen för familjen Indelicato producerar man flera olika druvor, bla underbar Pinot Noir. Familjen har sedan förvärvet 1988 lagt stort fokus på att vitalisera egendomen för att få ut det bästa som den har att erbjuda. Det är en av de mest ansedda gårdarna i området och innehar ett certifikat i sustainable farming sk hållbart jordbruk. Vingården har det ultimata läget i Monterey och erbjuder varma soliga dagar, svala nätter, bra dränering med jordmån som består främst av sand. Landskapet är varierande med vackra dalar med bördiga och gröna sluttningar. Numret på de olika produkterna har en särskild betydelse. Den första siffran avser vilken klon som vinet kommer ifrån och de två andra siffrorna avser vilket vinblock som gäller.”


Så vinet är från min mest kärleksfulla region, jag har tillsammans med vännerna sett fram emot äntligen få prova vinet och känna hur musten är och vad det kommer att lusta oss med. Relativt mörk i sin pläd, och vinet breder ut sig i mitt Matureglas. Doften är som sig bör om inte än bättre, toner av solmogna jordgubbar, körsbärens skal och en fin bitterhet av choklad.


Första klunken få hänga kvar i gommen ett tag, för att komma till sin rätt. Ett fint balanserat vin och det är i denna sekund som fatens stil och form kommer in så läckra vinet. En fin kryddighet med påhängande grön örtighet får mig att känna som så att vinet har större personlighet än jag hade tänk mig. Jag brukar servera dessa viner så svala som 12 grader för att få upp vinet temperatur i glaset och munnen, därav känna vinets olika steg i syra och stil. (Blir säkert hängd av många riktiga vinkritiker nu, men det är så jag vill ha vinet och garanterat att vinet har kommit upp till ”rekommenderad” temperatur om 18 grader innan vinet är slut).


”Inledande kallmaceration under ett par dagar. Jäsningen sker vid låg temperatur med överpumpning av musten över skalhatten. Druvorna pressas varsamt och druvmusten överförs till ståltankar eller ekfat beroende på druvornas syrenivå.”


Länk till vinet!