GastroVin

Landet leverar den godaste "junkfooden"

Föregående Nästa
Kött.JPG
Kött 2.JPG

Jag fortsätter med att leverera tonårs junk-food fast kanske i lite mer vuxnare stil och smak. Denna rätt kan man även bara kalla kött, sås och potatis. En del högrev från gårdagens amerikanska tillställning glömdes bort i styckboden. Som jag är, lät jag inte hållas länge utan bad käre svärfar tutta igång grillen och inta första pausdrinken. Drinken vid grillen är en stående del av tillagningen. Vissa använder timer, klocka och annat tjafs. Jag och svärfar räknar grilltider i antal smuttningar på en grumlig GT. Vi är alla olika uppfostrade. Till denna enastående köttbit skall vi ha en ”pålandet sås” den görs enbart på landet. Äts inte på annan ort! Den skall även tillredas av svärmor för att få rätt kryddighet och sötma, tro er inte att receptet lånas ut för det är heligt.  


Jag tar en näve grillchips för att inte tiden skall dra iväg med att koka plugg. Eftersom jag sen länge vet vilket vin som skall serveras till denna barnsligt goda anrättning, så kommer varje halvgalen vindrickare förstå varför jag väljer grillchips till. Låter oss nu få ta del av upplevelsen från grillat kött, tomatsåsen och grillchipsen. I glaset finner jag ett vin med en gedigen storhet av söt röd frukt och bärighet, blöt ek och en härlig kryddighet med intensiv och mäktig eldighet. Ett vin som passar mig perfekt en kväll som denna. 2012 Brazin Old Vine Zinfandel, är ett vin med syndig godhet. 40 till 100 åriga stockar utgör vinet, det är kraftfulla smaker som på ett amerikansk vis bräcker mina smaklökar och behandlar mig med brutal kärlek. Köttets kvalitet och berikade fett är som skapt för vinet. Druvorna behöver protein och hetta för att ”lugna” sig. Grillchipsen sälta och tydliga grillsmak hänvisar vinet på ett gentilt vin att bekanta sig med såsens tomatsötma och det visar sig vara ett perfekt drag. Tack vare att såsen innehåller russin så uppehåller såsen vinet och ger vinet tydliga instruktioner att bre på med mer eldighet och då kommer fatens vanilj ton fram. Löjligt bra tillsammans.


 


”Brazen betyder ”djärv, utan skam, trotsig, oblyg” på engelska. Delicato Family Vineyards som producerar Brazin har lekt med begreppet och tagit bort bokstaven E och ersatt med bokstaven I (som i Zinfandel). För Brazin är precis det som beskrivs- djärv, oblyg och skamlös!””När Gasparé Indelicato på 1920-talet emigrerade till Kalifornien från den lilla byn Campobello på Sicilien var det helt naturligt för honom att fortsätta med det hans far, farfar och flera generationer hade livnärt sig på – att odla druvor. Våren 192 planterades de allra första druvorna och inom några år hade ryktet om Gasparés fina Kalifornien druvor spridit sig i landet, orderblocket var fulltecknat! Men förbudstiden 1919 till 1933 och den påföljande stora depressionen lamslog försäljningen. Gasparé hankade sig fram genom att sälja druvor huvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts göra 200 gallon vin för eget bruk. 1935 beslöt sig Gasparé för att själv göra vin av delar av sin skörd, i den gamla höladan på vingården pressades för hand druvorna till det allra första vinet från familjen Indelicato. Den andra generationen bestående av Gasparés söner Vincent, Frank och Anthony drev på och utvecklade företaget genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy” viner till andra vinerier i Kalifornien. Idag är det Anthonys söner Chris och Jay Indelicato som står vid rodret. Chris, som är vd, fick 2012 den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine EnthusiastMagazine. En vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar.
“Vår familj är känd för sin innovativa förmåga, jag tillhör den tredje generationen och visst hade det varit enkelt att bara luta sig tillbaka och ta vid där andra generationen slutade. Över 80 år – det är en lång tid att framgångsrikt verka i den oförutsägbara vinbranschen. Att Delicato Family Vineyards finns kvar och växer är till stor del tack vare vara förfäder som aldrig gav upp”, säger Chris Indelicato. San Bernabe i Monterey – hörnstenen i familjensvinodlande och vinframställande:Monterey är ett stort vinområde i Kalifornien som mestadels producerar vita viner, men även röda som cabernet sauvignon och pinot noir. Här ligger familjens kronjuvel, vingården San Bernabe, som köptes 1998. San Bernabe ligger i ett odlingsområde med torrt klimat och svalkande vindar från havet. Redan från starten genomfördes här ett ambitiöst program för att förbättra kvalitén i vingården. Man om- och nyplanterade specifika druvsorter och kloner, förbättrade klonstammar och spaljeringsmetoder, d.v.s. hur vinrankorna ska växa. San Bernabe är idag världens mest enskilda diversifierade vingård och hörnstenen i familjens vinodlande och vinframställande. Här odlas idag hela 21 olika sorters druvor! Chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sauvignon blanc, pinot noir, barbera, gewürztraminer, white Riesling, lagrein och valdiguié, för att nämna några. Härifrån kommer bl. a. Irony Monterey Pinot Noir och vinserien Noble Vines. Tredje generationens starkaste avtryck är kanske miljöfilosofin, vilket innebär att familjen bara ser sig som långsiktiga förvaltare av den mark de odlar. De eftersträvar en stor artrikedom, så att naturen själv kan skapa sitt egna naturliga ekosystem. Familjens omsorg och arbete med San Bernabe har bidragit till en storslagen naturlig miljö som inte tidigare funnits på denna plats. Bland invånarna på vingården San Bernabe finns idag både vildsvin, prärievargar, kaniner, grävlingar, rådjur, pumor, örnar, falkar, hägrar, starar, gamar och rikligt med fisk för att bara nämna några arter. Lodi, en av de äldsta vinregionerna i Kalifornien Clay Station är en annan av familjens vingårdar, belägen i vindistriktet Lodi. I mitten av nittiotalet odlade familjen främst druvor i norra Kalifornien, men ville pröva något nytt. I Lodi fann man en bit mark som aldrig tidigare rörts av en plog. Vingården fick sitt namn efter ett historiskt stopp för diligenser under Kaliforniens guldrush – Clay Station. Här experimenterade man tidigt med druvor som nästan aldrig odlats i detta område – viognier och Syrah (druvor från södra Frankrike), Malbec (från Bordeaux), Pinot grigio (från Italien) och petite sirah (från Montpellier, Frankrike). Lodi är en av de äldsta vinregionerna i Kalifornien, men också en plats där några av de mest moderna vinmakarmetoderna utövas. Lodi är även Kaliforniens mest kända område för druvan Zinfandel, eller Zin som den kallas i folkmun. I Delicato Family Vineyards vinportfölj ingår varumärkena Gnarly Head, Irony, Brazin, Noble Vines, Stone Barn, Black Stallion, Clay Station, Elvis The King, Fog Head, Loredona och Bucephalus.”