GastroVin

Sommarens grillviner kommer här.

Föregående Nästa
P1060012.JPG
I glasen häller vi en sommarfavorit gjort av 100% Zinfandel, och kommer från Lodi.

Beskrivning:

2013 Brazin Old Vine Zinfandel. Det kommer tyvärr alldeles för mycket ”fel” viner till Sverige gjord på denna fantastiska druva. Många av vinerna har för hög sötma och det är många som tycker de blir för syltiga. Jag kan hålla med till vis del, men vill istället ta fram de vinet som har den goda och fylliga kropp som bra Zinfandel har och detta vin är ett av dem som jag gillar. Vinet vill dekanteras en timme innan för att komma igång och få piffa till sig.


”Vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i 7 månader. Vinstockarna är gamla mellan 40 och 100 år, de får växa fritt utan någon uppbindning. Vingården bevattnas två gånger per år med ”flood technique”, översvämningsbevattning, vilket är en metod som innebär att marken översvämmas och vattnet sedan får genomdränka marken. Den här tekniken gör att man stressar vinstockarna, vilket leder till att druvorna blir mindre och mer koncentrerad frukt. Jordmånen är en blandning av stora granit- och ""kullerstenar""som skapar utmärkt naturlig dränering. En grusig jord varvat med bördig röd jord.”


Doftar mycket och med varm bärighet. Fatens inverkan känns påtagligt redan i doften och gör vinet varm och jag blir nyfiken att ta första klunken. Smaken av fallfärdiga plommon, korgar fyllda med blåbär och när man sådär snubblar ned med hela plytet ned i en ask med mosade hallon och kråkbär. Smaken sitter i länge och det finns absolut behagliga tanniner som gör sig gott med fatens toner som nu viker åt vanilj och rostade trä toner. Det som gör vinet spännande är att vinet har en läcker kryddighet och örtighet som får en att dofta på viner mer än dricka.


Länk till vinet.