GastroVin

Italiens smaker

Föregående Nästa
foodfolder-flapsteak-njurtapp
foodfolder-tryffelmajonäs.jpeg
P1040847.JPG
Vinet är som gjort för ljumna sensommar kvällar, då vi vill efter grillandet krypa upp i terrass möblerna, tända upp en brasa och kasta över sig en pläd. Det är nu som sista glaset av flaskan avnjuts i full stillhet och andaktad njutning.

Beskrivning:

För visst är det som så att grillen inte än har svalat av, utan att gemeneman fortfarande grillar så mycket det bara hinns med. Denna kväll på terrassen, så är ett gäng samlade runt borde för att njuta av en stor kött bit (Flap steak) några goda såser och såklart en stor skål med trippelfriterade pommes.


Vinet som vi får i våra glas är en riktig favorit på svenska marknaden och ordet Appassimento har blommat ut i norden så Italienarna kliar sig på huvudet och undrar vad vi gör med allt vin, trevligt är väl det att vi är kända som kvalitetnjutare hela bunten. Vinets doft är korrekt och omgående levererar vinet bra fruktdriv så som plommon, torkade tranbär och en kvist av naturens färska örter. Smaken är som sin doft men adderar till fina strama nyanser av choklad och fatinverkan. Allt detta resulterar i ett gott vin, helt enkelt. Vinet vi har i glaset är 2014 Gran Maestro Appasimento.  


Jag personligen tycker att detta är ett vin för många tillfällen, det passar galant till köttet, då vinet har så pass bra kropp och frukt så allt protein i köttet stannar upp och blir mjällt. Fungerar även till feta tillbehör så vinet besitter goda tanniner som gärna ser sig efter lite onyttigheter för att rundas av och bli mjukt och gott. Och varför inte med en bit väl tempererad ost (36 månad parmesan) som man låter smälta i munnen för att vinet skall på alla sätt komma i kontakt med sältan, krämigheten och Umami.


”Det är ett spännande vin då Gran Maestro IGT är framställt enligt en uråldrig och traditionell teknik som använts under flera århundraden i Salento. Druvorna Primitivo och Sangiovese lämnades kvar på vinstockarna efter att full mognad uppnåtts och då den torra och heta ”Scirocco-vinden” senare sveper fram över vingården torkar druvorna och en lätt ”appassimento-process” skapas. Vissa delar av druvorna har även torkats efter skörd.Druvorna handplockas för att inte skadas. De förs sedan till vinanläggningen där druvorna pressas och förs över till öppna jästankar där jäsningstemperaturen kontrolleras med kyla.


Men ”hatten” längst upp i tanken, som består av druvornas skal, är tack vare den höga sockerkoncentrationen och den varma luften; het. Under dagarna pumpas den varma ”hatten” in i den kalla musten, vilket skapar en termisk ”chock” som ger en klar och lysande, röd färg, söta tanniner och stor koncentration av musten. I slutet av alkoholjäsningen erhålls relativt hög alkoholhalt med lätt restsötma och söta, mjuka tanniner i kombination med toner av röda bär samt kryddor. Gran Maestro lagras efter alkoholjäsningen delvis i stora ekfat. Appassimento betyder torkning och denna Appassimento med sin fylliga struktur är verkligen intressant.”


Jag skall inte hålla er längre utan att sätt igång grillen, marinera köttet, dekantera vinet och njut, för det är något vi glömmer bort alldeles för ofta, njut, det är ganska mysigt när man inser sig mysa.