GastroVin

2015 David Reynaud Crozes Hermitage "Aux Bêtises"

Föregående Nästa
P1050817.JPG
DSC_00404156.jpg
Vit Rhône av hög kvalitet, dricker vi alldeles för sällan. Här kommer ett strålande tips för att få njuta av Terroir, frukt och gedigen kunskap om att handskas med druvorna Marsanne och Roussanne.

Beskrivning:

Namn: David Reynaud


Producent: David Reynaud


Område: Rhone


Appellation: Crozes Hermitage


Land: Frankrike


Druva: 60% Marsanne - 40% Roussanne


Jordmån: Lera och kalksten terrasser i kommunen Beaumont-Monteux.


Skördeuttag: 45 hektoliter / hektar


Eko/Bio: Vin bio et biodynamique


 


Metodik


Utseende: Halmgul, med viss oklarhet. Detta kan uppstå i och med vinifireringen och då med en tanke på att speciellt druvan Rousanne kan i detta fall börja oxidera och få en stressfaktor som kan utgöra oklarheten in vinet, men man absolut inget man skall lägga för stor tyngd på, och det stör oss inte alls i gommen.


Doft: Fin fruktighet och vinets blommighet utgör vinets stil. Kalla stenar som fuktats med kalkrikt vatten, mineralisk och fläskig på ett gemytligt sätt. Visst finns det en god portion av honung och ringblomma med i doften. En typisk sälta antastar min nos.


Smak: Storstilad med karaktär, fetman i vinet för sig gentilt tillsammans med vinets mineraler som i vissa stunder kan kännas lite krasst, men det som händer i gommen är att vinet syra/mineral kommer i flera stilar. Gillar inlevelsen i vinet, kaxig i början men blir förnämlig i gommen och efter en stund i glaset så ut vecklas smakerna fint och vinets balanserade kropp är imponerade.


Sammanställning/Gastronomi: Ett vin som behöver ha gastronomi till för att komma till skott. Vinet kan kännas överdådigt i sin ensamhet men tillsammans med korrekt kost så ”blommar” vinet ut ordentligt. Vi på foodfolder lagade upp sesamhalstrad tonfisk och till det hade vi smörstekt rödkål i fiskolja och soya. Till detta måste man även ha en tryffelmajonnäs. Vinet klarar av mycket smaker och tonfiskens råa kött gjorde vinet mjukare och sötman från kålen gjorde vinet ännu mer fruktigt och det gentila mineralet som vinet har tog hand om onyttigheterna i tryffelmajjon, Sen att tryffel funkar till alla viner av kvalitet är inget vi behöver nämna. För övrigt så höjer fiskoljan och soyans vinets inre.  


Övrigt:


Köp, njut, spara en flaska eller två i några år och se vad som händer, vinet kommer inte bli sämre, tro mig.